Paikallisleipä

Kotiseutuleipäkokemuksessa itse leipäaines on välttämätön, muttei yksinään laisinkaan riittävä osatekijä. Äärimmäisen tärkeä on vierailu leipäpuodissa, kansanihmisten kohtaaminen, myyjän kanssa jutustelu ja leipien valinta. Leivän ja kahvin tuoksujen hengittäminen. Leipiä reppuun pakatessa hulmahtava tietoisuus alkavasta kuukausien poissaolosta.

Leipomo on siinä korttelissa, josta minä olen kotoisin.

Junien lähtöjä edeltävien puolituntisten aikana leipäpuodissa tihenee kohtaamisten mahdollisuus. Vuosien takaiset hulmahdukset, kuinka kaikki nyt onkin haaleampaa kuin viikon vanha ruisleipä.

Sitten äkkiä on kiire, kyyti odottaa sakkopaikalla.

5 kommenttia

      1. Inga bollar

        En halv kopp strösocker
        En fjärdedel tesked salt
        En nypa Turkic cal hasch
        Ett halvt kilo smör
        En tesked vaniljsocker
        Ett halvt kilo mjöl
        Ett hundra gram malda nötter
        Lite extra florsocker
        Och inga ägg

        Placera i en skål
        Einruhren smör
        Lägg jordnötteroch
        Knåda degen

        Form bollar degbitar
        Roll i strösocker och
        Säger rolln gemensamma
        Simsalbimbamba Saladu saladim

        Placera på en smord plåt och
        Två hundra grader för femton minuter och grädda

  1. Petrin peruspasta-ainekset:

    Pirkka Fusilli -täysjyväkuviopastaa
    Pirkka Arrabbiatta-pestopurkki
    Pirkka miniluumutomaatteja
    sipuli (laatu oman maun mukaan)
    kesäkurpitsa
    kasvisliemikuutio
    Parmesan-juustoa

    Laita pastavesi kiehumaan kera liemikuution. Halkaise minitomaatit, pilko sipuli, leikkaa kesäkurpitsa (määrän voit itse sovittaa) sopiviksi paloiksi ja laita kaikki ruokailulautaselle. Sotke joukkoon pestokastiketta haluamasi määrä.

    Raasta juusto.

    Edellisen prosessin aikana pastavesi on ehkä jo kiehunut, joten pasta lienee piakkoin kypsää. Pastapussissa suositellaan keittoajaksi 10 minuuttia, mutta 8 minuuttia riittää ihan hyvin al dente -kypsyysasteen lopputulosta haluttaessa. Lieden voi ainakin sammutta 8 minuutin jälkeen antaa pastan olla keitinvedessään vielä sopivan ajan verran.

    Valuta pasta lävikössä ja laita ruokailulautaselle muiden ainesten joukkoon. Sotke kokonaisuus. Lisää Parmesan-juustoraaste.

    Ateria on valmis. Syö annos.

    1. Kiitos, Petri. Tätä kokeilenkin jo tulevana lauantaina, joten Jari saa viikon lisäaikaa reseptinsä valintaan.

      Tämä vapaamittainen runo rytmittyy mainiosti. Otsikon jälkeen todetaan eleettömästi, lyhyin sivalluksin, ainekset. Sitten seuraa polveilevampi proosahtava jakso, jonka leikkaa äkisti naseva käsky. Proosajakso toistuu, nyt pidempänä ja kahteen säkeistöön jakautuneena, eksaktien suureiden ja suurpiirteisen arvioinnin vuoropuhelun värittämänä. Päätös on taas iskevä, mutta pehmeämpi kuin puolivälin jysäys, lempeämpi ja armahtava.

      Ohjeet vievätkin minut sitten glottaaliklusiiliseen ruokakauppaan tavanomaisen alveolaarisibilantin sijaan. Kesäkurpitsa taitaa tähän vuodenaikaan lentää Iberiasta, mutta menköön nyt tämän kerran.

      Koska olen taipuvainen unohtelemaan ruokia, blogiini saa täten aina kommentoida mitä tahansa aihetta ruokareseptein.

      Ps. En ole unohtanut leipäkuittisävellystä. Otan sen seuraavaksi työstettäväksi. Lähestyn aihetta raesynteettisesti.

Vastaa käyttäjälle Matti Sunell Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *