Blogit helpommin seurattaviksi

Minulla on syötteenlukuohjelmassani (tätä nykyä Vienna) tilattuna 178 blogia, uutissyötettä ja muuta sellaista WWW-sivua, joka tarjoaa sisällöstään RSS-syötteen. En voisi kuvitella, että päivittäin klikkailisin selaimellani auki 178 veppisivua vain tarkistaakseni, onko niihin tullut uutta sisältöä. En, vaikka kaikkien osoitteet olisivat tallennettuina kirjanmerkeiksi selaimen muistiin.

Aivan kaikille eivät syötteet liene vielä tuttu asia. Lyhyesti kysymys on siitä, että WWW-sivusto kokoaa tiedot uudesta sisällöstään erityiseen tiedostoon, joka sisältää uusien sivujen julkaisuajat, otsikot ja osoitteet. Netin käyttäjä kertoo tämän ns. syötetiedoston osoitteen syötteenlukuohjelmalle, joka sitten vastedes käy automaattisesti tarkastamassa, onko uutta sisältöä ilmestynyt, ja hakee sisällön luettavaksi. Koko toimenpide on yleensä automatisoitu niin helpoksi, että käyttäjän tarvitsee vain klikata veppisivulla tai selaimen otsikkorivillä olevaa RSS-tunnusta, ja syötteenlukija muistaa siitä lähtien tarkistaa kyseisen sivun.

Tämä menetelmä on erityisen kätevä sivuilla, joihin tulee jatkuvasti uutta sisältöä, siis vaikkapa uutispalveluissa ja blogeissa.

Monet lukevat syötteitä webissä esim. Google Readerillä tai seuraavat jotakin syötteitä kokoavaa palvelua kuten Blogilistaa.

Blogeissa on lukijoilla yleensä mahdollisuus kommentoida blogikirjoittajan tekstejä. Näin syntyvä keskustelu on usein antoisaa, paitsi keskustelijoille myös hiljaisille lukijoille. Lukija voi jäädä paljosta paitsi, jos hän lukee blogiartikkelin tuoreeltaan, jatkaa muualle eikä enää palaa seuraamaan mahdollista keskustelua. Siksi kommenteistakin pitää olla tarjolla syöte. Mutta kun ei usein ole, ainakaan näkyvissä.

Otetaan esimerkiksi jokunen kirjallisuusblogi. Olen niitä viime aikoina keräillyt katsastettavaksi, ja kenties jään pysyvästi seuraamaan parhaimpia. Tommi Melenderin blogissa käytiin taannoin pitkä keskustelu suomalaisesta proosasta. Blogiteksteistä saa syötteen, samoin kuin yksittäisen artikkelin kommenteista, mutta kommenteista kokonaisuutena ei. Lukijan pitää siis käydä klikkaamassa varmuuden vuoksi erikseen jokaisen kiinnostavan artikkelin kommenttisyötteen linkkiä, ja niitähän sitten kertyy lukuohjelma täyteen (olenkohan jo liian laiska kun tällaisesta jaksan valittaa?).

Keksinpä kuitenkin ruveta kokeilemaan. Melenderin blogi on Bloggerissa, ja Bloggerin syötteiden osoitteet ovat muotoa

http://bloginnimi.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Mitäpä jos posts-sanan korvaisi sanalla comments:

http://bloginnimi.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=rss

Kirjoitin tämmöisen osoitteen syötteenlukimeeni ja sain Antiaikalaisen kommenttisyötteen tilatuksi. Blogiohjelmissa eli blogialustoissa onkin yleensä kommenttien syöte valmiiksi ohjelmoituna, mutta riippuu blogin teemasta, näkyykö se lukijalle. Teema on ohjelmiston osa, joka määrää sivuston ulkoasun ja sen, mitä sisältöä – artikkeleita, kommentteja, otsikkoja, linkkejä ym. – kullakin sivulla näytetään. Jokaiselle blogialustalle on saatavissa lukuisia teemoja, ja blogin pitäjä voi valita niistä mieleisensä. Useimmat teemat näyttävät linkin blogitekstien syötteeseen, mutta linkki kommenttisyötteeseen puuttuu monista. Bloggaajat! Valitkaa semmoinen teema, joka näyttää linkin kommenttisyötteeseen.

WordPress.comin syöteosoitteet näyttävät tältä:

http://bloginnimi.wordpress.com/feed/

Kommenttisyötteen saa näkyviin seuraavalla muutoksella:

http://bloginnimi.wordpress.com/comments/feed/

Näin sain esiin Pasi Ilmari Jääskeläisen blogin kommenttien syötteen. Omalla verkkotunnuksella toimivan WordPress-blogin syöte on esimerkiksi:

https://blog.sunell.fi/feed/

ja kommenttisyöte:

https://blog.sunell.fi/comments/feed/

Totuudessa on kyllä linkit asianmukaisesti näkyvissä sivupalstassa. Edellä selostetut esimerkit vaativat siis, että muutettu osoite näpytellään omin sormin syötteenlukuohjelmaan.

Aivan joka paikassa ei tämänkaltainen askartelu tuota tulosta. Esimerkiksi Kotuksen kieliblogin kommenttien syötelinkki on aivan järjetön. (Kotus on muutoinkin pahamaineinen siitä, että sivujen rakenne mullistetaan tämän tästä, mikä aiheuttaa niihin muualta tehtyjen viittausten rikkoutumisen.)

9 kommenttia

 1. Kiitokset syötteiden pitkästä oppimäärästä. Käyttämäni teema lienee sama kuin sinullakin, valittelit vaan ettei syöttimenlukijasi ollut hakenut uusimpia, voisikohan tuossa olla syynä sitten se teema. Ehkäpä kokeilen noita oppejasi käytännössä sopivana hetkenä.

  Ai niin, asiasta kukkaruukkuun, pitikin kehumani että minulla on ensi maanantaina Lontoossa tapaaminen Sir Ranulph Fiennesin kanssa. Ei tosin ihan kahdenkeskinen, mutta kuitenkin.

  1. Rupesin myös epäilemään ohjelmani vajaatoimintaa ja vaihdoin Netnewswiren kokeeksi Viennaan. Odotan kiivaasti seuraavaa juttuasi nähdäkseni, osaako Vienna hakea sen.

 2. Kiitos – tässä postauksessasi oli paljon itsellenikin uutta perustietoa koskien lähinnä tilausosoitteiden rakennetta.

  Itse vaihdoin muutama vuosi sitten Viennan Shrook’iin edellisen kieltäydyttyä yllättäen yhteistyöstä. Täytyy muistaa myös se, että lähes kaikki sähköpostiohjelmatkin (mm. Mail ja Thunderbird) kykenevät nykyään lukemaan uutissyötteitä.

  Asian ulkopuolelta; jos joku osaa selittää Google AdSense-koodin upottamisen WordPress-sivustolle siten, että ultratyperyskin tajuaa miten toimia, niin luen mielelläni. AdSensellähän on ihan pätevä suomenkielinenkin ohje, mutta en siltikään tajua siitä mitään…

  1. Minäkin vaihdoin joskus Viennan Shrookiin, en muista miksi. En kai kuitenkaan siksi, ettei Vienna olisi toiminut. Sittemmin vaihdoin Netnewswireen. Nyt vaihdoin takaisin Viennaan, kun epäilin NNW:n jättävän kiusallaan syötteitä hakematta. Koska sympatisoin avoimen lähdekoodin ohjelmia, valitsin Viennan enkä Shrookia.

   Netnewswiressä on se ”hyvä” puoli, että eri koneet voi synkronoida Google Readerin kautta ja siten pääsee syötteisiin käsiksi myös webin kautta. Lainausmerkit siksi, että samalla tulee kertoneeksi Googlelle, mitä syötteitä seuraa. Shrookinkin voi synkronoida Shrook.comin kautta.

   Kokeilin myös Thunderbirdin syötteenlukuominaisuutta. Se ei ole syötteenlukimena yhtä helppokäyttöinen kuin muut tässä mainitut ohjelmat, ja sisältö näyttää siinä tosi ankealta. Mailia inhoan, siksi vaihdoin sähköpostiohjelmakseni taas Thunderbirdin. (Apple kiusallaan haluaa tehdä sähköpostiohjelman, jota ei voi käyttää niin kuin sähköpostiohjelmia käytetään. Olen muutaman kerran toiveikkaasti palannut Mailin käyttäjäksi, kun siitä on tullut uusia versioita, mutta pettynyt aina.)

   Panin kodinkoneen ja kannettavan Viennat synkronoitumaan Dropboxin kautta. Muutaman kerran Vienna on kaatunut tässä parin päivän aikana, ja epäilen sen johtuvan siitä, että kun ohjelma hakee syötteitä, Dropbox alkaa samaan aikaan synkronoida sen käyttämiä aputiedostoja verkkoon. Jännittävää.

   Käytän Google-mainoksien esittämiseen Easy AdSense -nimistä WordPressin lisäosaa. Sen kanssa ei tarvitse kajota html-merkkaukseen eikä php-koodiin. Mutta voiko WordPress.comissa asentaa itse lisäosia, sitä en tiedä.

   Vielä yhteistyökyvyttömistä ohjelmista. Ainakin Macissä voi koettaa saada temppuilevan ohjelman järjestykseen heittämällä asetukset roskiin. Yleensä asetukset ovat kansiossa ~/Library/Preferences. Taannoin tein tämän tempun tekstieditori Textwranglerille ja sain sen palaamaan ruotuun.

 3. Kiitos jälleen tiedoista!

  Mutta voiko WordPress.comissa asentaa itse lisäosia, sitä en tiedä.

  Hyvä kysymys, sillä en löytänyt mistään ”plugins”-osiota WP-ylläpitosivustolta…

 4. Terveiset temppuilevalta Macilta seka Lontoosta. Jarjestyi pieni seka lyhyt kahdenkeskinen hetki Sir Ranulphin kanssa. Blogimerkinta odotettavissa kuvan kera aikaisintaan torstaina, joten voit testata uudet valineet. Vaikka epailen etta blogini asetuksissa voi olla jotain mataa (puuttuu aakkoset tasta vehkeesta) kun ainakaan IE ei loyda sielta mitaan syotteita. Sikali kun niista toki paljoa enempaa ymmartaisinkaan. Se on muuten vasen kasi, jota Sir Ranulph yritti lyhentaa kuviosahalla (selitys myohemmin). Paljon enemman ok kaveri kuin voisi kuvitella.

 5. Oma Viennani kaatui tässä muutama viikko sitten. Kaatumiseensa asti se toimi erinomaisesti, mutta yhtenä päivänä ei enää auennut – ellei nyt aukeamisena voida pitää hyvin lyhytkestoista pikapomppuaktia iMacin ikonostaasissa ja sitä seuraavaa katoamista.

  Piti sitten ladata Shrook. Shrookin kunniaksi on mainittava käyttömukavuutta lisäävä synkronisaatio-ominaisuus eri koneiden kesken. Saatoin helposti shrook.com’ssa kirjauduttuania jakaa vanhan antiikkiomenani Shrook-syötteet uuteen Shrookiin, mutta törmäsin Safarin kanssa uuteen ongelmaan.

  Safari ei oman havaintoni mukaan anna enää mahdollisuutta tilata RSS-syötteitä erilliseen RSS-lukijaan, vaan tyrkyttää Safarin omaa @Lisää verkkosivusto jaettuihin linkkeihin -palvelua, joka on sinänsä ihan kätevä, mutta ei käyttömukavuudeltaan pärjään mitenkään oikealle RSS-lukijalle.

  Hetken pähkäiltyäni (asiasta ei löytynyt Applen ohjeestakaan mitään vinkkiä) älysin kokeilla sivustojen artikkelitilausta jollain toisella selaimella, ja tämä temppu onnistuikin.

  Tosin valittaisin kevyesti ainakin siitä, että syötelinkki pitää itse kopioida ja sitten liittää RSS-lukuohjelmaan sen sijaan, että RSS-syötetilauskohtaa klikattuaan aukeasi joku ”Haluatko tilata tämän etc…”-valintaruutu ja ”OK”-klikkauksella tilaus menisi suoraan Shrookiin.

 6. Minä käytän kaikkien syrjähyppyjen jälkeen Viennaa. Olen tyytynyt synkronoimattomuuteen.

  Kokeilitko ensiapukeinot: asetustiedoston poiston ja uudelleenasennuksen? Viennan asetustiedosto on ~/Kirjasto/Preferences/uk.co.opencommunity.vienna2.plist. Jos Kirjasto (Library) -kansio ei näy, sinne pääsee Finderin Siirry-valikosta pitämällä alt-näppäintä painettuna.

  Safariin saa lisäpalikoita, joilla RSS-syötteen tilaaminen erilliseen lukimeen on helppoa. Itse tosin käytän Firefoxia, jossa tilaaminen näyttää toimivan ilman lisäkkeitäkin. Otsikkorivin viereen ilmestyvää RSS-painiketta klikkaamalla saan syötteen tilatuksi Viennaan.

  Annan nykyään hyvin vastentahtoisesti tietojani mihinkään uuteen synkronointi- tai muuhun verkkopalveluun. Pikemmin pyrin tuhoamaan jälkeni vanhoistakin. Tämä auttaa myös elämänhallinnassa: uutissyötteet istutaan lukemaan rauhassa kerran päivässä kodinkoneen ääreen eikä niitä muuna aikana vilkuilla mistään liikkuvasta laitteesta.

 7. Joo, itsekin käyttäisin Viennaa, mutta välillä on käytettämättömissä.

  Kiitos vinkeistä; RSS-linkittäjä ladattu, mutta Kirjaston löytymisestä huolimatta en löydä Vienna asetustiedostoa mistään.

  Yritin muuten joitain päiviä sitten asentaa uuden Viennan (se, jossa uusi ikoni), mutta sekään ei suotunut asentumaan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *