Salainen näköalapaikka

Tässäpä vastakuva esimerkiksi tälle maisemalle. Vuosaaren sataman, ratapihan ja Porvarinlahden rajaamaksi jäi alue, jonne pääsee maitse vain kahden sillan kautta ratapihan yli. Siellä on yksi maatalo ja muutama mökki. Porvarinlahden rantaraittia kiertävät sunnuntaikävelijöiden ja talvella kansanhiihtäjien joukot, mutta täällä käy vähemmän väkeä.

Muuri
Kansanpyörä ja tutka

Sataman koillislaitaan rakennettiin valtava, lähes kilometrin mittainen melumuuri, joka näkyy kauas itäpuolen rannoille ja saariin. Muurin viereen on rakennettu kävelytie. Istutukset ja penkitkin ovat valmiina, joten sopii tulla tänne kesäaamuna katselemaan auringonnousua.

Finnlines ja Tallink
Kontteja seitsemässä kerroksessa

Muurin kärjessä 12 metrin korkeudessa on näköalatasanne, ja sinne pääsee portaita pitkin kuka tahansa! Jo on nykyaika hienoa. Entisessä perussuomessahan kaikkiin mielenkiintoisiin paikkoihin, etenkin korkeisiin, estettiin huolellisesti pääsy rautaportein ja piikkireunuksin.

Näköalapaikan nimi on Horisontti. Sieltä voi seurata sataman hyörinää, kerätä laivapisteitä, tarkkailla Kalkkisaarenselän vesilintuliikennettä, tähyillä seuraavan talven hiihtoreittejä ja kuunnella keväisin trumpetinsoittoa.


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Salainen näköalapaikka”

  1. Mirja Reijonen

    16.1.2014. Hyvä, että olet kuvannut Vuosaaren sataman syntymisen Vuosaarenhuipulta. Toivon, että aloitat samasta kohdasta dokumentoida näkymiä, sillä ne muuttuvat radikaalisti, kun Vuosaaren uusi voimalaitos rakennetaan. Asemakaavaehdotuksessa mm. sanotaan, että rakennukset ovat niin korkeita, että näkymä merelle Vuosaarenhuipulta osittain estyy. Hiilivaraston uusi sijoituspaikkaehdotus on radan koillispuolella, jolloin luontokokemus matkalla Auringonnousun rannalle menee ihan pilalle. Ks. kaavamuutoksen selosteluonnosta http://www.hel.fi/hel2/ksv/liitteet/2013_kaavakuvat/0599_2_selostusluonnos.pdf. Vuosaaren muuria ja sen läheisiä alueita kannattaa nyt myös kuvata eri vuodenaikoina. Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen eli Helsyn luontoretkien järjestäjänä on jo tänä vuonna tehtävä retkiä alueelle ennen kuin se pilataan. Retkikalenteri ilmestyy Helsyn sivulla maaliskuussa ks. http://www.helsy.fi

  2. Hanna Hirvonen

    Kiitos kirjoituksesta! Törmäsin tähän nyt, kun etsin tietoa satamasta ja tuosta näköalapaikasta! Menen huomenna käymään – tai viimeistään ylihuomenna :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *