Matosaari

Matosaaren huvilan terassit.
Huvilan terasseja

En tiennyt Matosaaresta mitään. Jollakseenkin olin pyöräillyt vain kerran ja kerran pari hiihdellyt Villinginsalmesta läpi Villingin etelärannalle ahtojäitä ja avovettä ihmettelemään. Sitten someessa näytettiin kuva, jossa Vuosaaresta seilaava rahtilaiva on juuri ajamassa Söderskärin majakan eteen. Paikka tuli tarkastaa oitis.

Matosaaressa on Krimin sodan aikaisia linnoitteita ja 1920-luvulla rakennetun ja 1963 palaneen huvilan kivijalka. Pohjoispuolen täyttää meripelastusasema, mutta eteläpuoli näyttää vaipuneen unhoon. Raunion kunnostamiseksi on tehty hieno suunnitelma (PDF), mutta se on jo vuodelta 2008. Rahaa töihin ei ole tainnut liiemmin olla, mitä unohtuneiden paikkojen ystävä ei pidä suurenakaan vahinkona.

Kuvanottopaikka löytyi heti huvilan terassin kärjestä. Ja sinnehän näkyi yllättäen tutunoloinen punamultainen ja lasiverantainen mökki Villingin länsireunalla. Helsingissä on siis paikka, jossa saa samaan kuvaan Muumipapan majakan ja Bennyn & Björnin laulunkirjoitusmökin!

Valitettavasti luulin etuoikealla, ehkä Pitkärivillä seisovaa kummelia majakaksi. Esikuvaan verratessa erehdys paljastui, ja sameamman sään ja lyhyemmän objektiivin takia majakka ei oikeastaan näy kuvissani. Hyvällä tahdolla sen haamun voi kuitenkin kuvitella Villingin eteläisten rantakallioiden ja niiden edustalla olevan jyrkän karin väliseen horisonttiin.

Tämähän tietää vain uutta retkeä kirkkaammalla säällä ja järeämmän optiikan kanssa.

Paluumatkalla katsastin Porvariskuninkaan uimarannan ja uimahuoneen. Tänne on tultava uimaan jo nimen takia.


Posted

in

by

Comments

3 vastausta artikkeliin “Matosaari”

 1. Juha

  Hyvä juttu ja mielenkiintoinen paikka. Lähiympäristössäkin näitä olisi vaikka millä mitalla, ne pitää vain löytää. Tämä innostaa käymään Matosaaressa.

  Käytän hieman väärin tätä kommentointimahdollisuutta, kun en omista twitter-tiliä. Piti mainita jo ajat sitten jokin tovi takaperin esiin nostamastasi tapahtumasta: liittyi varhaisnuoriin, marimbakonserttiin ja ampumiseen. Muistan tapauksen nimittäin oikein hyvin ja se palaa mieleeni tämän tästä. Olen myös kertonut sitä uudelleen kavereilleni hauskana anekdoottina. Jäi siis mieleen molemmille varhaisnuorille.

  1. Matti Sunell

   Tässä linkki tuohon mainitsemaasi tuittiin.

   Ammuntamuistelukseen minut innoitti esseisti Antti Hurskaisen kertoma tarina kirjassa Tapan sut. Esseitä populaarikulttuurin vaikutusvallasta. Siinä opettajakokelas sai näyttötilanteessa häiritsevän oppilaan hiljenemään yllättävällä ja rohkealla kuiskauksella. Luulenpa, että tämä tapa rauhoittaa poikia on muuallakin hyväksi havaittu.

   Konserttiuhkauksen vaikutuksesta tulevaan ammatinvalintaani en sen sijaan uskalla sanoa mitään.

 2. Minna T

  Matosaaressa kannattaa näköjään käydä keväällä ja kesälläkin. Siellä kasvaa kaikennäköisiä villejä ja istutettuja kasveja, joista moni kukkii juuri nyt. Vuohenputkikko entisen huvilan edessä ja takana oli tänään n 30cm korkeaa, joten koko saaressa pääsee vielä hyvin liikkumaan. Ainakin tänään siellä oli rauhallista, mitä nyt turistiveneitä meni ohi tasaisin väliajoin, ja Santahaminasta kuului jatkuva räiske.

  Kunnostussuunnitelma-pdf:stä, johon olit laittanut linkin, löytyi tieto että puutarhan oli aikoinaan suunnitellut puutarha-arkkitehti Paul Olsson (paremmin tunnettu Kultarannan ja talvipuutarhan suunnittelijana). Pdf:n s. 10 on kartta, johon on merkattu missä kohtaa on, tai on ollut minkäkinlainen rakenne. (Istutettuja kasveja siinä ei sentään listata.) Maisemapuutarhasta saa vielä jonkinlaisen käsityksen, vaikkei puutarhaa kunnostettukaan. Pdf:ssä on 8v sitten otettuja kuvia. Minun silmiini huvilan raunio näytti nyt rapistuneemmalta kuin kuvissa.

  Löysin Jollaksen alueen asemakaava pdf:stä http://www.hel.fi/static/hkr/julkaisut/vas/Jollas/jollas_hevossalmi_alsu.pdf (s. 107) pienen kuvan alkuperäisestä Olssonin suunnitelmasta. Lähistöllä olevan Porvariskuninkaan puiston huvilan puutarha on myös ollut Olssonin suunnittelema. Siitäkin löytyi kappale samasta julkaisusta heti Matosaaren jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *