Kuvien kehitystä

Ecuadorin-retkeltä kertyi kuvia runsas muistikortillinen, 16 gigaa. Suurimman osan aikaa kuvasin tosin tuplana eli tallensin raakakuvan lisäksi pienimmän mahdollisen jpeg-kuvan, jotta saisin kuvia nopeasti Totuuteen. Nyt on menossa kuvasadon perkaaminen ja kuvien jalostaminen esillepanoa varten.

Työkaluksi raakakuvien kehittämiseen hankin Aperturen. Sekä sen kuvastonhallinta- että kuvankäsittelyominaisuudet vaikuttavat lupaavilta ja tarpeisiini riittäviltä. Ohjelmassa on tarvittavat toiminnot kuvien valotuksen, värisävyjen ja terävyyden säätöön samoin kuin rajaukseen ja oikaisemiseen, siis kaikki mitä tarvitaan realistisen valokuvan säätämiseksi esityskuntoon. Varsinaisia kuvamanipulaatio-ominaisuuksia Gimpin tai Photoshopin tapaan ei ole.

Olen ruvennut pitämään siitä periaatteesta, että työn perustana oleva data – alkuperäinen kuva-, ääni- tai mikä tahansa vastaava tiedosto – pidetään muuttamattomana turvassa, ja muokkaukset tallennetaan metadatana erilliseen tiedostoon (tässä tapauksessa Aperturen ”kirjastoon”: saapa nähdä, kuinka vauhdikkaasti ohjelma toimii sitten kun kirjastossa on kymmenentuhatta muokattua kuvaa). Aperturessa muokkaukset saa yksi kerrallaan päälle ja pois päältä klikkaamalla rastin ruutuun, joten muutosten vertaileminen on kätevää. Tällainen työskentelytapa vaatii tietenkin tietokoneelta paljon laskentatehoa, ja aina vain enemmän sitä mukaa kuin kuvien pikselimäärä, äänen näytteenottotaajuus, bittitarkkuus ja vastaavat kasvavat. Sain jo katsella rantapallon pyöritystä ensimmäistä julkista kuvaani kehittäessäni – toivottavasti tämä johtui vain siitä, että ohjelma teki samanaikaisesti esikatselukuvia taustalla, eikä esim. firewire-väylän tiedonsiirron hidastelusta tai itse ohjelman hitaudesta.

Panen ensimmäisiä siedettävähköjä kuvia Panoramioon: säästän hieman omaa veppitilaani ja kuvat saavat ehkä vähän laajemman levikin. Panoramiosta saa halutessaan syötteen, joten uusista kuvista saa helposti tiedon, eikä tarvitse vanhanaikaiseen tapaan availla sivuja varmuuden vuoksi käsipelillä.

En osaa vielä valottaa 50D:llä täydellisesti: ensimmäiseen kuvaan jäi tummiin kohtiin kohinaa, joka näkyy, kun kuvaa katsoo täydessä koossa. Samoin eräät auringonlaskukuvat, jotka pienessä koossa näyttivät kovinkin hienoilta, paljastuivat täysikokoisina varsin kohiseviksi. Saamme ehkä piakkoin auringonlaskuaiheesta teknisesti täydellisiä kuvia Panoramioon toiselta retkeläiseltä.

Ensimmäinen kuva on siis otettu Chimborazon huipulta ehkä suunnilleen itään, jolloin kuvassa näkyvä tulivuori voisi olla Tungurahua. Hieman harmittaa, että olen sekä Chimborazon että Cotopaxin kanssa ilmansuunnissa aika sekaisin ja epävarma ottamieni kuvien suunnista.

Comments

4 vastausta artikkeliin “Kuvien kehitystä”

 1. Vähän kyllä repesin tuosta kommentistasi ’teknisesti täydellisistä kuvista’. Ehkä ennemminkin joku ’nupit kaakkoon’ versio. Tässä tapauksessa tuolla termillä viittaan värien saturaatioon.

  Olisiko Tungurahua sittenkin hieman päästellyt savuja, vuoren muodosta ajattelin että se voisi olla Cotopaxi, mutta tuskinpa se on kaasuja päästellyt kuvanottoajankohtana. El Reventador on myöskin liian kaukana ja liian matala ollakseen tuo. Herra Edgar Parrahan tuon varmaan tietäisi. Tarkemmin katsoen – liian vähän lunta ollakseen Cotopaxi. Taidan äänestää myös Tungurahuaa.

  Olethan muuten nähnyt jo tämän: http://www.dpreview.com/news/0811/08110601applecamerarawupdate.asp

  Apertureen uutta raw-palikkaa siis.

 2. Cotopaxi näkyy toisissa Chimborazon huippukuvissa selvästi tunnistettavana. Panen niitä esille vähitellen. Etenen julkaisussa maltillisesti, sillä yritän oppia joka kuvan kanssa lisää ja saada parempaa jälkeä.

  Raakapalikka tuli automaattisen ohjelmistopäivityksen mukana heti kun sain Aperturen käyttöön (versio 2.1.2), joten kyllä nyt on raaka peli rakennuksella.

 3. Ettei tuossa uusimmassa Cotopaxin kraaterikuvassasikin ole horisontissa savupatsas – oudon muotoinen olisi pilveksi?

 4. Tästä siis puhutaan. Kyllä se taitaa olla tulivuori. Aurinko nousee idästä ja kuva osoittanee suunnilleen kaakkoon. Tungurahua sijaitsee jokseenkin suoraan Cotopaxista etelään. Voisikohan se olla kuvassa? Cotopaxin ja Chimborazon välillä tosin tuli nähtyä Tungurahua lähempääkin, mutta ei siellä silloin savua näkynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *