Itä-Helsingin kansanhiihto-olojen kehitys 2010-luvulla

Täällä syrjä-Suomen laitimmaisella reunallakin on nyt kunnon talvi, mistä kansanhiihtäjä iloitsee. On sitä paitsi aina onnekasta, kun lunta tulee kunnolla vapaapäivien aikana, sillä silloin kestää aikansa, ennen kuin auraus- ja hiekoituskalusto pääsee suorittamaan tehtävänsä eli sepelin auraamisen kävelyteiden varrella kulkeville laduille ja risteysten hiekoittamisen. Mutta nyt pysyttäköön myönteisillä mielin. Tämän jutun piti olla alun perin nimeltään Vakava tuhotyö Kontulassa ja kuvituksena nämä:

Näin hiihtäjää karaistaan

Jääköön tämä ikävä välikohtaus kuitenkin nyt vain lyhyelle maininnalle. Uudenvuodenpäivänä kansanhiihtäjä sai nimittäin nauttia sellaisesta ylellisyydestä, että kotiovelta pääsi suksia riisumatta hiihtämään Kivikon ladulle asti, kiertämään sen kolmisen kertaa ja palaamaan samoja jälkiä takaisin. Mainio laduntekijä oli vetänyt Kontulantien ja metroradan ylittävän sillan laitaan vallan hiihtokelpoisen ladun. Mutta vuoden toisena päivänä oli Saatana lähettänyt kätyrinsä tuhoamaan latumiehen hyvän työn, ja sukset piti kantaa sillan yli. Ei mikään suuri vaiva, mutta harmillista on tuollainen piittaamattomuus ja toisten työn saboteeraus.

Katuosastolle lähti kannustava reklamaatio, ja nyt kansanhiihtäjä odottaa toiveikkaana, että hiihtäjää ja häntä hienosti palvelevaa latutyöläistä arvostetaan, kun kävelyteitä pidetään kunnossa.

Tänään ei ollut liikkuvaa Beatles-opintopiiriä, joka tavallisesti kokoontuu Kivikon ladulla, joten kansanhiihtäjä lähti katsomaan, olisiko MustavuorenTalosaaren latu jo hiihdettävässä kunnossa. Oli se! Vuoden toinen ylellisyysnautinto oli, että kotiovelta pääsi tällä kertaa hiihtämään koko reitin, myös Mellunmäen hankalat osuudet. Hiekkaa ei ollut roiskittu tolkuttomalla tavalla. Tosin pari tienylitystä joutui tekemään varovasti suksia nostelemalla, mutta kansanhiihtäjä ei jaksa enää enemmälti sääliä vanhoja, Etelä-Suomen vähälumisilla laduilla syvällisesti naarmuuntuneita kansansuksiaan. Uusia luistelusuksiaan hän sen sijaan varjelee ja säästää hyvälumisille laduille.

Porvarinlahden takana latu kulkee paljolti peltoja pitkin, ja monina talvina lunta on niin vähän, että suksi tökkii kynnöksen multaan. Nyt lunta on tullut kerralla riittävästi ja sitä on suksen alla turvallisen paksusti. Perille Talosaaren (Husö) ratsastustilan maille saavuttaessa hiihtäjää tervehtii reipas hevosenlannan tuoksu.

Maisema on talvipäivän viistossa valossa kuvauksellinen. Koska valokuvauskojetta ei rivakalla lenkillä yleensä kuljeteta mukana, kuvattakoon näkymä tässä sanallisesti:

Itä-Uudenmaan rannikolta pistää sisämaahan pitkiä, kapeita merenlahtia. Maankohoamisen ansiosta suuret osat entisistä lahdista ovat nykyään peltona, mutta talvisaikaan lumen peittäessä maiseman voi hyvin nähdä, missä meri on muinoin lainehtinut. Sitä paitsi kovilla talvimyrskyillä meri joskus väliaikaisesti valtaa alueet takaisin itselleen. Valkoinen usva leijuu nyt noiden entisten merenlahtien yllä. Se yltää lumen pinnasta vain muutaman metrin korkeuteen.  Juuri ja juuri metsänreunan yläpuolelta loistava aurinko valaisee harson sivulta, ja metsäniemekkeen takaa ilmestyvät kansanhiihtäjät näkyvät pehmeää valoa vasten mustina, epätodellisina siluetteina. Hieman lähemmäksi tultuaan he saavat värejä ja viimein kasvot: huurteisen parran tai hiukset, punaiset posket tai räkää roiskuvan nenän.

Koko lenkki ovelta ovelle noin sadassa minuutissa, ilman uupumusta: kansanhiihtäjä taitaa olla aika hyvässä kunnossa ja päästä vähitellen eroon joulunajan lihan, suklaan ja punaviinin aiheuttamasta vetelyydestä. Kunnon kehitys näyttää hyvältä myös Kansanretki 8000:ta ajatellen.


julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

7 vastausta artikkeliin “Itä-Helsingin kansanhiihto-olojen kehitys 2010-luvulla”

 1. Maankohoamisen ansiosta suuret osat entisistä lahdista ovat nykyään peltona, mutta talvisaikaan lumen peittäessä maiseman voi hyvin nähdä, missä meri on muinoin lainehtinut.

  Kirjakielellisestihän pilkunkäyttö sanojen ”nähdä” ja ”missä” välissä on oikein, mutta huomasin kiinnittäväni huomiota lauseeseen suomalaisen nykykirjallisuuden valossa; siinähän ihan oikeastikin taitavat kirjailijat ovat ilmeisen tietoisesti välttäneet pilkunkäyttöä saadakseen tekstin sujuvammaksi.

  Toin tämän aspektin esille ihan vain sen vuoksi, että osaat tekstejäsi kirjakustantamolle tarjotessasi varautua kustannustoimittajan (vai kuka/mikä se nyt ensimmäisenä tutustuukaan tarjottuun tekstiin…) ehkä ehdottavan joidenkin oikeinkirjoitussääntöjen uhraamista sujuvuuden hyväksi.

  Muutoinhan tekstisi on aina ihan julkaisuvalmista tavaraa.

  P.S: Onko tuo ”Beatles-opintopiiri” ihan vakituisesti beatlausta harjoittava keskustelukerho?

  1. Opintopiiriin kuuluu pari Kontulan seudun Beatles-harrastajaa. Jäsenet opiskelevat viikoittain yhden levyn tai levynpuolikkaan ja keskustelevat siitä analyyttisesti urheilun aikana.

 2. JR

  En haluaisi olla mitenkään pessimisti, mutta mitäpä itse luulet, että katuosastolle lähettämäsi reklamaatio saa aikaan? Sattuneista syistä byrokratiaa tuntevana nimittäin epäilen pahasti, että Saatanan kätyri saa palkkansa ja latutyöläinen kiellon tehdä latua ao. paikkaan.

  Huomautan, että itse asiasta olen kanssasi samaa mieltä mutta virkamieskunnan logiikka on usein sieltä saatanasta…

  1. Tänään loppiaisena latu oli tehty uudestaan ja silta aurattu, mutta kiviä ei ollut roiskuteltu. Hiihtäminen onnistui hyvin. Tässähän melkein uskoo, että palautten antaminen kannattaa.

   1. JR

    Ohoh! Ehkä uskoni byrokratiaan ei vielä tuosta horju mutta
    olisiko niin ettei kaikki toivo ole vielä heitetty.

  2. Tänään uskaltauduin liikkeelle naarmuttomilla luistelusuksillani ja varauduin riisumaan ne useammassa paikassa. Vain Porttitien ylityksessä otin sukset jalasta, muut ylitykset onnistuivat varovasti sipsuttamalla. Saatanan tunari oli käynyt rätkimässä hiekkaa vain Lupajanpolulle ja yhteen paikkaan Rintinpolun koulujen luona.

   Kivikon ladulla on erinomainen luistelu-ura, ja vauhdin saa todella kovaksi! Pitäisiköhän hyväksyä luisteluhiihto jo virallisesti kansanhiihdoksi?

 3. Nyt aamupäivävirkeillä aivoilla luettuna olen kääntymässä sittenkin sen pilkunkäytön puoleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *