Alpamayo

Jääkiipeilijänä ensikertalainen Violetta nousi Edgarin kanssa Alpamayon ranskalaisen reitin, 500 metriä enimmillään 85-asteista jäätä. Mahtava saavutus! Edgar ja Violetta ovat kuvassa ylempi pari. Seinällä oli heidän lisäkseen vain yksi köysistö.

Edgar ja Violetta French direct -reitillä

Kansanretkeilijä ei täysin luottanut omaan kylmäpäisyyteensä ja samalla kertaa sekä löysiin että hiertäviin lainakenkiinsä, ja tyytyi nousemaan solaan, jossa yläleiri Campo Uno sijaitsee ja josta Alpamayon länsiseinämä avautuu näkyviin. Opas Carlitos oli turvallisena kumppanina eikä näyttänyt pettymystään siitä, ettei päässyt tällä kertaa nousemaan huipulle asti.

Alpamayon kuuluisan valkean katedraalin nähdäkseen on tosiaankin noustava viiden ja puolen kilometrin korkeudessa olevaan solaan, ja loppumatka tästä lähestymisestä on sekin ihan kunnon lumi- ja jääkiipeilyä. Perusleirin puolelle etelään vuori näyttää toisenlaiselta (otsikkokuva).

Etelärinteeltä näkyy hienosti tämä Andien Matterhorn, Artesonraju. Miten lienee muutenkin niin tutunnäköinen…

Artesonraju

Alpamayon seutu on Cordillera Blancan pohjoisinta osaa. Täällä on myös suosittu retkeilyreitti, ja laakson polulla tulee vastaan paljon muutakin väkeä kuin kiipeilijöitä sekä tietenkin aasikaravaaneja vähän väliä. Vuoria lähestytään lännestä päin itä-länsisuuntaisia noin neljässä kilometrissä sijaitsevia laaksoja pitkin, ja kulku on laakson pohjalla tasaista ja leppoisaa kuin käsivarren tuntureilla. On isoja vihreitä järviä, kosteikkoja ja laidunmaita.

Laakson pohjalle näkyy valkoisia huippuja vain silloin tällöin matalampien mäkien välistä. Vasta kun noustaan korkeampiin sivulaaksoihiin neljään ja puoleen tuhanteen metriin, alkavat näkymät avautua, ja kun jaksaa kivuta oikein kunnolla vuoren rinteelle yli viiteen kilometriin, näkee vuoret kokonaan, kuten edellisessä kuvassa.

Retkikunta on suoriutunut tavoitteistaan suunniteltua nopeammin ja päiviä on vielä muutama ylimääräinen jäljellä. Harkitaan jonkin kahdessa päivässä selvitettävän vuoren kiipeämistä, jottei tarvitse täällä alhaalla kylmässä hotellissa värjötellä tai ahmia Crêperie Patrickissa ilta toisensa jälkeen lentoja odotellessa.


julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *