People Need Love 40 vuotta

On kulunut 40 vuotta siitä, kun ensimmäistä Abba-kappaletta levytettiin. People Need Love äänitettiin Metronome-studiossa 29. maaliskuuta ja julkaistiin kesäkuussa singlenä POS 1156. Abba-nimeä ei vielä ollut (se tuli vasta 1974), vaan esittäjiksi merkittiin ”Björn & Benny, Agnetha & Annifrid”. Tässä laulussa kaikki neljä ovat tasaveroisesti esillä, kun aikaisemmin A & A olivat lähinnä vierailleet taustalaulajina B & B:n äänitteillä.

Virallisen Abba-historioitsijan Carl Magnus Palmin muistelo.

Muistan itsekin tuon päivän. Kävelin ripeästi koulusta kotiin (5 minuuttia), sillä aioin käydä Vimpelinvaaralla hiihtämässä (70-luvulla kaikkina talvina oli vähintään metri lunta ja 40 astetta pakkasta). Kotimatkalla ohitin kaverini Esan, joka käveli hitaasti ja mietteliäänä. Hän kysyi: ”Oletko kuullut, että Björn ja Benny ovat menneet taas studioon, ja nyt ne ovat sanoneet, että ehkä aikovat antaa tyttöjenkin laulaa enemmän?” Vastasin: ”No vihdoinkin. Toivottavasti tajuavat, etteivät ne itse laulamalla kovin pitkälle pääse. Kun panevat naiset laulamaan ja keksivät itse kunnon kappaleita niin sillä tavalla pärjäävät paremmin.”

Tähän videoon liittyy tässä blogissa taannoin julkaistu musiikinhistoriallinen artikkeli.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “People Need Love 40 vuotta”

  1. Odotamme uteliaina kommentteja Abban pari päivää sitten julkaistuista paluulevytteistä ”I still have faith in you” ja ”Don’t shut me down”: onko Abba yhtyeenä kadottanut ominaissointinsa (laulajien äänenväri on toki muuttunut – luonnollisestikin!), mitä ajatuksia julkaistut kappaleet herättävät – jos herättävät mitään?

    Onko Abba Abba, kun Agnetha ja Frida ovat laulamassa Bennyn ja Björnin tekemiä kappaleita, vai vaatiiko abbaus jotain muutakin? Olisiko kahden B:n Abban ulkopuolella synnyttämä tuotanto Abbaa, jos A ja F olisivat olleet laulajina?

    Edelliset vain retorista ääneen ajattelua.

    1. Tulee kyllä. Eniten juuri nyt askarruttaa tuotanto, jossa en ole kuulevinani bändimuusikkoja ollenkaan (rumpali epävarma). Abban ominaissointi kuuluu kyllä hyvin DSMD:n kertosäkeistössä.

      ISHFIY sopisi sävellyksenä Kristina-musikaaliin, mutta koska esittäjänä on Abba, se on Abba-kappale. Toisaalta muutama aikoinaan Abballe luonnosteltu kappale, kappaleen osa tai teema päätyi musikaaleihin tai muille esittäjille. Jopa jokin BAO:n kappale voisi olla Abbaa, jos Agnetha ja Frida sen esittäisivät – muistammehan miten monentyylisiä kappaleita Abban 1970-luvun alkupuolen tuotanto sisältää. Määrittelen Abba-kappaleeksi sellaisen kappaleen, joka on Abban esittämänä julkaistu tai josta on todistettavasti olemassa Abban laulama demo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *