Agnethan hampaat

Eksaktin estetiikan laboratoriossa paiskitaan lujasti töitä kulttuurihistoriallisesti merkittävien tutkimusongelmien parissa. Muuan laboratoriota viime aikoina työllistänyt tärkeä musiikkitieteellinen ongelma koskee Agnetha Fältskogin hampaita.

Kuvassa Agnetha, 22, laulaa kappaletta People Need Love vuonna 1972. Etuhampaita erottaa selvä väli. Hammasväli näkyy useissa nuorta Agnethaa esittävissä kuvissa. Laboratorio on käynyt läpi 1970-luvun kuvamateriaalia ja havainnut, että hammasväli erottuu vaihtelevasti, kunnes se vuoteen 1978 mennessä näyttää tyystin kadonneen. Tässä haastattelukuva elo-syyskuulta 1976:

Agnetha haastattelussa
Agnetha haastattelussa

Hammasrivi tosin näyttää yhtenäiseltä jo Ring Ringin kansikuvassa, joka on otettu 1972. Kuvakulma on kuitenkin toinen (vasemman posken puolelta), ja väli ei ehkä näy siitä suunnasta – tai sitten kuvaa on retusoitu. (Ring Ring ilmestyi 26.3.1973, mutta sen kansikuva on samasta sessiosta kuin marraskuussa 1972 julkaistun singlen He Is Your Brother kansi.)

Tehtiinkö Agnethan oikealle etuhampaalle jotakin vuosina 1976–1978? Oikaistiinko sitä lähemmäs keskilinjaa tai levennettiinkö jollakin tavalla? Minkälaisia operaatioita hampaille kyettiin tuohon aikaan tekemään, voitiinko hammasta laajentaa vaikkapa vähitellen? Vähittäinen laajennus tai oikaisu selittäisi sen, että tarkkaa muutoksen ajankohtaa ei pysty kuvien perusteella sanomaan. Vältettiinkö tarkoituksellisesti oikealta puolelta otettujen kuvien julkaisemista? Oheiset kuvat ovat videokaappauksia, ja videokuvaahan ei 1970-luvulla osattu pahemmin retusoida.

Laboratorio konsultoi seuraavassa vaiheessa hammasasiantuntijoita. Lisäksi olisi tutkittava äänilevyjä kuuntelemalla, muuttuiko Agnethan ääntämys mainittuna aikana. Etenkin suun etuosassa äännettävät konsonantit (s, t, f jne.) paljastavat hampaiston muutokset.


julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Asiasanat:

Kommentit

6 vastausta artikkeliin “Agnethan hampaat”

 1. Epäilen kansainvälistä salaliittoa: Agnetha on vaihdettu toiseen, parempihampaiseen henkilöön. Alkuperäinen on ehkä laulanut studiossa ja replika aukonut suutaan konserteissa ja muissa julkisissa tilaisuuksissa. Tästä saisit oivan skuupin tutkimukseesi, varmasti ylittäisi uutiskynnyksen maailmanlaajuisesti.

  Sama salaliittohan vaihtoi myös Kekkosen toiseen henkilöön. Asia todettiin kallonmuototutkimuksissa ja paljastettiin jo ajat sitten eräässä Speden elokuvassa.

  Pohjoismaiden ulkopuolella tämä salaliitto lienee toiminut ainakin Pohjois-Koreassa.

  1. Eksaktin estetiikan laboratoriossa on seurattu myös tätä johtolankaa. Ajatus Agnethan vaihtamisesta on kuitenkin kauhistuttanut tutkijoita, ja kaikki muut selitykset on siksi haluttu tutkia pohjia myöten. Sen tähden pääjutussa ei tohdittu ottaa tätä järkyttävää mahdollisuutta esille. Nyt sitä on kuitenkin pohdittava.

   Kuten sanottu, hammasväli on kadonnut vuoteen 1978 mennessä. Mitä näihin aikoihin tapahtui?

   Abba ei julkaissut levyä vuonna 1978. The Album ilmestyi 1977 ja Voulez-Vous 1979. Vuonna 1978 ei ollut kiertueita, mutta 1977 oli Euroopan ja Australian kiertueet ja 1979 Amerikan ja Euroopan kiertueet. Promootiovierailuja vuonna 1978 tehtiin britteihin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin sekä Japaniin, missä nauhoitettiin televisioesiintyminen. Tuossa televisiokonsertissa puolet kappaleista esitettiin playbackinä. Siksikö, ettei uusi ”Agnetha” ollut ehtinyt opetella kaikkia lauluja?

   Agnethan ja Björnin toinen lapsi syntyi 4.12.1977. Olisiko mahdollista, ettei oikea Agnetha synnytettyään enää palannut lavalle. Agnetha ei pitänyt kiertueista, vaan olisi halunnut viettää enemmän aikaa perheensä parissa. Vuoden 1979 kiertueelle hän lähti vastahakoisesti. Ehkäpä tuolla kiertueella esiintyikin uusi ”Agnetha”.

   Agnethan ja Björnin avioliitto hajosi myös 1978.

   Jos siis Agnetha on vaihdettu, sen on täytynyt tapahtua vuoden 1978 aikana. Tuon vuoden Voulez-Vous-levyn äänityksissä lauloi oikea Agnetha, mutta julkisuudessa esiintyi uusi ”Agnetha”. Ehkä oikea Agnetha kuitenkin jatkoi laulamista levyillä vuoteen 1982 asti.

   1980-luvulla ilmestyi kolme soololevyä, minkä jälkeen Agnetha vetäytyi julkisuudesta. Vuonna 2004 Agnetha palasi musiikin pariin ja julkaisi uuden levyn. Jos uskomme vaihtoteoriaan, lienee jokseenkin varmaa, että nämä levyt teki (ja julkisuudessa esiintyi) uusi ”Agnetha”.

 2. Missasin tämän kansainvälisestikin merkittävän tutkimusraportin sen julkaisupäivänä vain siksi, että Vienna RSS-lukijani ei nyt suostu ottamaan mitään uutisia vastaan. No; parempi myöhään kuin jne…

 3. Liittyikö tähän jutun päähenkilöön jotenkin Ian Andersson – muistelen Matin joskus viitanneen Ianin ja Agnethan mahdolliseen suhteeseen, tai ainakin Ianin olleen jollain tasolla kiinnostunut ruotsittarestamme?…

 4. Huomatkaa edellisen viestini kellonaika – oli ihan tietoinen ajoitus…

 5. No nyt saan taas RSS-virtaa; heitin Viennan roskikseen ja latasin Shrookin – todella hieno RSS-lukija!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *