Rangaistussiirtola

Nykyinen kiinteisiin rakennuksiin perustuva vankilajärjestelmämme ei nopeasti muuttuvissa yhteiskunnallisissa oloissa ole aina ihanteellinen. Vankien säilytykseen ovat tulossa joustavat menetelmät, joilla vankilat tuodaan sinne, missä vangitsemisia tapahtuu eniten.

Hyvinkäällä kokeillaan liikuteltavaa vankilaa. Siellä on torin laitaan pystytetty irrallisista vankikonteista koottu rangaistussiirtola, johon kokeiluvaiheessa kerätään pohjoisella Uudellamaalla ja eteläisessä Hämeessä vankeuteen tuomittavia asiakkaita. Menetelmää on tarkoitus lähiviikkoina kokeilla myös Helsingissä, jossa odotetaan jääkiekkokisojen aiheuttamia levottomuuksia ja niistä seuraavaa kasvavaa tutkintavankien määrää. Osa kuvan vankikonteista siirretäänkin jo tämän viikon lopulla Helsingin kauppatorin laitaan.

Afganistanin hyökkäyksen aikana 2001 kontteja käytettiin menestyksellisesti sotavankien säilyttämiseen. Niiden avulla saatiin vankimäärä radikaalisti vähenemään, sillä kontit olivat ikkunattomia ja ilmatiiviitä. Suomessa vankikontteihin on kuitenkin EU:n säännösten takia pitänyt rakentaa ilmanvaihtoventtiilit.

Vankikonttien kaupalliseen tuotteistamiseen on jo varauduttu. Mahdollisia Yhdysvaltojen markkinoita varten kahteen alimman rivin konttiin on rakennettu suurjänniteliittimet.

Jos siirtovankilakokeilu osoittautuu toimivaksi, saattaa Itä-Helsingin vankila jäädä pitkäksi aikaa viimeiseksi Suomeen rakennetuksi kiinteäksi vankilaksi.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *