Torronsuo

Suonsilmä näkee kauas

Häntälästä Volvo heitti retkeläiset Hämeen puolelle, 22 kilometrin päähän koilliseen Torronsuolle. Pysäköintipaikka on keskellä kansallispuistoa, alueen halkaisevan maantien varressa. Suota ja puistoa riittää kilometrikaupalla itään ja länteen, ja eteläosan avosuota kiertää pitkospuinen helposti käveltävä polku.

Korvasin tässä jutussa aikaisemmin olleen Google-kartan Paikkatietoikkunan ilmakuvalla.

Tässä vielä Retkikartan esitys samasta alueesta.

On kiehtovaa, että näin suuri yhtenäinen suoalue on säilynyt luonnontilaisena keskellä ikivanhoja viljelysseutuja. Satelliittikuvassa näkyvät suon muodot kuivempine ja vetisempine osineen hienosti. Pohjoisosan ihmeellinen pyörteilevä rimpimuodostelma on epäilemättä ufojen tekosia.

Pursuhopeatäplä (Boloria euphrosyne)

Kesäkuussa kukkivat pursut ja villat, ja kirkkaan oranssit hopeatäplät kiitävät valkoisesta kukasta toiseen. Onneksi yksi pursuhopeatäplä malttaa asettua muotokuvaan pitkospuulle. Vähän matkan päässä rämehopeatäpläpariskunnalla on lakan lehdellä niin tärkeää tekemistä, etteivät malta lähteä karkuun. Noloina nappaamme kuvat ja jätämme pikimmiten perhoset rauhaan.

Rämehopeatäplä (Boloria eunomia), koiras ja kissas

Jostakin etäämmältä kuuluu kapustarinnan haikea vihellys. Hetken tähystelyn jälkeen lintu saadaan näkyviinkin, ja kansanretkeilijä pääsee taas uudenlaisiin kuvausharjoituksiin. Tällä kertaa kameraan on nimittäin ruuvattu 400-millinen objektiivi, ja liikkuvan kohteen kuvaan saaminen ja putken vakaana pitäminen ei ole aivan helppoa. Seitsemästä laukauksesta yksi on sellainen, että lintu on joten kuten näkyvissä ja kuva on vain lähes järkyttävän pehmeä. Ensikertalaiselle tällainen tilapäinen julkaisukynnyksen alentaminen ehkä sallitaan.

Kapustarinta (Pluvialis apricaria)

Lähtiessä luodaan tornista yleiskatsaus kuljettuun maisemaan.

Seuraa pitkospuita Torronsuon eteläosiin

Koska tässä jutussa on visuaalinen kehysmuoto, se päättyy ensimmäisen kuvan vastakuvaan.

Pitkoksilta värikkääseen allikkoon

julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

6 vastausta artikkeliin “Torronsuo”

 1. Omituinen juttu, WordPress hävitti ihan omia aikojaan upotetun Google-kartan. Nyt on vain tekstilinkki.

  1. Tuo olisi kätevä toimiessaan oikein, voisin itsekin käyttää sitä. Oletan että käytit Googlen kartan linkkivalikosta löytyvää ”Liitä kartan näyttävä HTML-koodi omalle sivulle” -valintaa. Ehkä WordPressin bugi.

   1. Näyttäisi toimivan esikatselussa, pitäisi varmaan kokeilla jossakin tulevassa julkaisussa tätä.

   2. Näin juuri tein. Kartta oli näkyvissä kun esikatselin, mutta kun artikkeli ilmestyi ajastettuna, se oli hävinnyt. Rouvankangas-jutussa oleva latukartta näkyy kyllä olevan tallessa. Voipi olla 3.5-version bugi.

    1. Katsotaanpas nyt, kun versio 3.5.1 väittää korjanneensa sellaisen bugin, jossa ajastetusta artikkelista jotkin mediatyypit tipahtavat julkaisussa pois. Laitoin satelliitikartan uudestaan mukaan.

     1. Matti Sunell

      Vapautin blogini Googlesta ja korvasin kartan Paikkatietoikkunan ilmakuvalla ja Retkikartan linkillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *