Virallinen leipä

Olen jo vuosia syönyt lähes päivittäin Samsaran ruisvuokaleipää. Minun ja monen toverinkin mielestä se on Helsingin seudulla saatavista ruisleivistä paras: maku on ryhdikäs ja persoonallinen, leipäaines ei ole hiivalla nostatettua höttöä ja leipä säilyy vaikka kuinka kauan – harvemmin tosin yhden leivän syöminen päiväkausia kestää.

Samsaran leipiä tosin saa vain täältä laita-Suomesta. Melkein kirjoitin ”valitettavasti”, mutta oikeastaan on parasta, että joka paikkakunnalla on oma leipä.

Näyttävät siellä leipomon pakkaamossa maalaiskunnan puolella kokeilleen viime aikoina erilaisia leipäpussin värityksiä. Tämä nykyinen on ainakin kolmas ellei neljäs minun leivänsyöntiurallani. Jossakin vaiheessa pusseihin tuli läpinäkyvä ikkunakelmu – ilmeisesti sen takia, että huonomminkin suomea lukevat tietävät heti, minkälainen leipä pussissa piilee. Sinänsä ihan hyvä pyrkimys.

Mutta tämä nykyinen jokusen kuukauden vanha pussimalli repeilee melkein aina ikkunansa saumoista. Sitten tulee leivänmuruja reppuun ja kaapin hyllylle, ja leipä kuivuukin nopeammin pussissaan.

Totuus on ennenkin puuttunut leipäkulttuuria uhkaaviin epäkohtiin, ja niinpä myös tällä kertaa lähetin leipomolle terveisiä:

Kas tässä vähän palautetta ruisvuokaleivän vakituiselta syöjältä:

Uudehdot ikkunalliset leipäpussit eivät tunnu olevan kovin kestäviä. Usein on ikkunakelmu irronnut reunastaan jo kaupassa. Sitten siitä valuu muruja ja leipä kuivuu nopeammin kuin tavallisesti. Minun mielestäni leipäpusseissa ei tarvitsisi olla ikkunoita ollenkaan.

Terveisin Matti Sunell, Itä-Helsinki


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Virallinen leipä”

 1. Samsara vastasi jo neljäntenä arkipäivänä, ja vastaus oli asiallinen. Ikkunasta eivät nähtävästi aio luopua, vaikka se onkin tarpeetonta konstailua. Myönteinen tieto on se, että leipäpussia voi käyttää biojätepussina.

  Hei
  Valitettavasti juuri uusitussa pussistamme osa tuotantoerästä on ollut viallista. Muovin liimaus on ollut huono.
  Muovi, jota pussissa käytetään on täysin maatuvaa eli kelpaa kompostoitavaksi.
  Nyt kun ongelma on tiedossamme pystymme estämään viallisten pussien pääsyn kauppaan asti.
  Kiitos palautteestasi
  Terveisin
  Peter Zukale
  Samsara Oy

  1. No, jos pakkaustehdas on toimittanut miljoona pussia, voipi olla liian suuri kiusaus olla estämättä viallisten pussien pääsy kauppaan asti. Pussi on toki hajoavaa ainetta, nyt se vain hajoaa jo kauppakassissa. Jospa siirryn vähäksi aikaa Järvi-Suomen ruisleipään, ostakaa te sillä aikaa loppuun Samsaran pussit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *