Alhaista!

Katsokaa nyt, mitä ne ovat menneet tekemään!

Kaupassa näytti ensin siltä, että etsimäni näkkileipä olisi loppunut. Sitten tajusin: Suomen virallisen näkkileivän, Ylhäisten leivän, paketti on muutettu, mukautettu latteaan ja persoonattomaan kulutusympäristöön. Poissa on vanhahtava heraldisuus, oranssi väri on jäljellä vain valokuvassa leivän päällä olevassa lohiviipaleessa (takapuolella lukee tietysti ”Tarjoiluehdotus”, ettei kukaan harhaudu luulemaan, että lohi sisältyy pakettiin). Ruotsin kieli on häivytetty tykkänään. Sininen väri on vaalennut, kirjasin on sentään lievästi vanhanaikainen. Punainen Vaasan tunnus on huomattavan iso. Nurkassa on huomautus: ”Tuttu Ylhäisten leipä uudessa pakkauksessa”. Epäilemättä merkintä tulee lähitulevaisuudessa poistumaan vähin äänin.

Alaotsikko ei enää ole ”hapan näkkileipä” vaan ”taikinajuureen leivottu näkkileipä”. Vanhan paketin mukaan kuitua on 19 %, uuden mukaan 17 %. Muutoin tuoteseloste ei ole muuttunut. Kumisevaa versiota en hyllyssä nähnyt.

Miksi valmistaja Vaasan Oy on päätynyt tähän tekoon?

Ylhäisten leivällä on ollut normaalin hyvälle leivälle kuuluvan suosion lisäksi kulttikannatusta: se on symboloinut yksinkertaista konstailemattomuutta, hyvässä mielessä perinteisiä arvoja, vakautta ja vapautta turhanpäiväisestä hömpöttelevyydestä. Leivän ystävät ovat antaneet anteeksi pyöreän reikäleipäversion vaivihkaisen häivyttämisen ja varmasti tottuvat tähänkin mullistukseen, leipähän ei itsessään ole muuttunut.

Vaasan olisi kannattanut hyödyntää vanhanaikaisuuden ja perinteisyyden mielikuvia. Uskon, että ne olisivat vedonneet leivänsyöjiin, jos ei naiivin vilpittömällä niin sitten leikillisellä tavalla. Se valitsi kuitenkin toisin. On ehkä ajateltu, että ostajat vieroksuvat liian persoonallista pakkausta. Nyt on kuitenkin vaarana hukkuminen kasvottomaan massaan, niin kuin jo tämänpäiväinen ostoksilla käyntini osoitti.

Viimeiset vanhat pakkaukset täytyy nyt säilyttää ja arkistoida. Kun lapsemme löytävät ne viidentoista vuoden kuluttua, he vaativat, varmaan saavatkin perinteisen pakkauksen takaisin.


julkaisi

tämän aihepiiriin

,

kuuluvan jutun.

Kommentit

55 vastausta artikkeliin “Alhaista!”

 1. Kysymyksessä näyttää olevan Vaasan tuotemerkin näyttävämpi esille tuominen. Näin ne pienet merkit vähitellen liukenevat olemattomiin. Alun perinhän Ylhäisten leipä oli itsenäinen merkki, leipää tehtiin Salossa.

  Pitäisi varmaan etsiä jostakin arkistoitavaksi täysi vanhanmallinen paketti.

  1. Iiro Ollila

   Sinun kannattaa ottaa oitis suoraan yhteyttä Ylhäisten Pääjohtajaan. Toimita hänelle myös hieno kirjoituksesi. Ystäväni Antero Gustafsson on toiminut suorasukaisesti vastaavissa tilanteissa – muistelen asiansa koskeneen lauantaimakkaraa – ja hänen huutoonsa vastattiin oitis. Ei kannata siis odottaa, että jälkeläisemme nousevat kapinaan.

   Olli Iirola

   1. Olet oikeassa. Lähetinkin juuri kirjelmän Vaasan liiketoiminnan johtajalle, tutkimuksen ja kehityksen, laadunohjauksen ja pakkauskehityksen johtajalle sekä kuluttajapalveluun. Laitan sen seuraavaan kommenttiin liitteeksi.

    Blogikirjoitukseni näyttää jääneen vähän vaillinaiseksi. Jälkipolvista kirjoittaessani ajattelin sellaisia tapauksia, joissa vanha tuote on noussut uuden sukupolven suosioon hyvyytensä ansiosta (Jopo). Tätä en osannut tai muistanut kirjoittaa kunnolla auki.

  2. Pertti Eränen

   No ilmakos en löytäyt hyllystä ollenkaan tätä minun ainoata oikeaa näkkäriä.

   1. Matti Sunell

    Kauppojen näkkileipähyllyt ovat pari kuukautta ammottaneet aukkoisina. Tämä on aiheuttanut pahoja aavistuksia, eikä katsaus Vaasan veppisivulle lisää juuri luottamusta. Ylhäisten leipä kyllä löytyy kaikkien tuotteiden luettelosta viimeisenä, mutta muiden näkkileipien joukossa sitä ei esitellä.

    Kaikki muut neliskanttiset näkkileivät ovat nyt Koulunäkkejä, ja vanhoja nimiä (Maukas, Kunto) on siirretty ikään kuin alaotsikoksi. Pakkauksen kuvan perusteella Luomu-malli muistuttaa ulkonäöltään Ylhäistä.

    Aiotaanko Ylhäinen vaivihkaa hävittää ja korvata Luomulla? Huolestuneiden näkkileivänsyöjien on otettava yhteyttä Vaasaan ja vaadittava asiaan selkoa.

    1. Matti Sunell

     Kysyin Vaasalta Twitterissä, ja Vaasan tuittasi, että on tuotantovaikeuksia Kotkassa.

     Pelkoon tuhosta ei liene aihetta. Olen tässä odotellessa käyttänyt ruotsalaistakin näkkileipää, mutta hyväksi havaitsin Linkosuon valmistaman Varrasleivän, jota S-kauppa myy Rainbow-merkillään. Jos kaipaat kuminalla maustettua Ylhäistä: tämä kumisee!

     1. Stig Holm

      No niin vain on
      Odotetaaan vain niin Lidlin tavoin saksalaiset leipomot syövät Suomen leipomoteollisuudenkin.
      En ole aikoihin nähnyt kaupoissa perinteistä Ruutu näkkäriäkään
      Onneksi vielä varrasleipä on suomalaista. Vai onko?

     2. Jani Jokinen

      Omituisen pitkään ovat nämä tuotantovaikeudet jatkuneet, koska muistan jo syys-lokakuussa nähneeni kaupan leipähyllyssä asiasta kertovan lapun. Kymmeniä vuosia kestänyt Ylhäisten leivän suurkulutus aiheuttaa vieroitusoireita, sillä mitään vastaavaa tuotetta ei markkinoilta löydy. Suurin osa hyllyjen annista on aikamoista hattaraa! Ainoa näkkileipä, jolla pystyn harjoittamaan jonkinmoista vieroitushoitoa, on Tamperelaisen Leivon leipomon perinteinen näkkileipä. Sen kohdalla tapahtui tosin aikoinaan Ylhäisten leivän pakettikatastrofiin verrattava muutos, kun vuosikymmeniä samanlaisena pysynyt leipä ”sai” paitsi uuden paketin, myös täysin käsittämättömän nimen ”Bitmix”!? Kyseistä leipää muistan muuten jo isoisäni raijanneen 70-luvulla matkalaukussa aurinkorannoille, joten ilmeisen addiktoivaa sekin…

  3. pertti

   Olen kiertanyt nuo lähikaupat ja hyllyista loytyy vain koulunäkkiä ja ruotsalaisia näkkäreita.
   Pitää näköjään hamstrata jos jossain kohdalle sattuu.

  4. Seppo

   Vaan minäpä löysin purujen joukosta kuivan ja vanhan Ylhäisten Leivän pakkaus paperin. Paketissa oli muuten 1 kg leipää. :)

 2. Varmasti tämäkin ratkaisu on jonkun viheliäisen kehityspalaverin aineellistuma. Olen aina ollut sitä mieltä, että kaikenlaiset kehityspalaveri-istunnot tulisi – jos ei kokonaan kieltää, niin ainakin – peruuttaa lähimmän 15 vuoden säteeltä.

 3. Viestini Vaasan johtajille ja kuluttajapalveluun:

  Terve Itä-Helsingistä.

  Lähimmäisteni keskuudessa on aiheuttanut levottomuutta ja huolta Ylhäisten leivän pakkauksen muuttaminen vähemmän persoonalliseksi ja huomaamattomammaksi. Jotkut ovat jopa epäilleet, että kysymyksessä on juoni koko leivän vähittäiseksi häivyttämiseksi olemattomiin.

  Pakkauksen muuttaminen näyttää johtuvan siitä, että Vaasan näkkileivät on haluttu pakata samankaltaisiin ja yhtenäisiin pakkauksiin. Mielestäni tällainen ”brändin” yhtenäistäminen on tässä tapauksessa väärä ratkaisu. Hyvä tavaramerkki syntyy luontevasti yhdestä hyvästä tuotteesta, joka ehkä saa ajan mittaan ympärilleen sukulaistuotteita. Päinvastainen tie, itsenäisten ja tunnettujen persoonallisuuksien tasoittaminen, laimentaminen ja yhdistäminen toisen merkin alle, aiheuttaa surua ja uskollisuuden vähenemistä vanhojen tuotteiden pitkäaikaisten ystävien keskuudessa.

  Näkkileivän syöjä ei ole ensisijaisesti kiinnostunut siitä, mihin konserniin hänen lempituotteensa kuuluu, eikä kaipaa sitä, että pakkauksessa siitä hänelle muistutetaan. Vaasan pitäisi pikemmin hyödyntää persoonallista merkkiä ja siihen liittyviä perinteisyyden, yksinkertaisuuden, turvallisuuden, suoraselkäisyyden ja hötkyilemättömyyden mielikuvia. Ylhäisten leivällä on juuri näistä ominaisuuksista johtuvaa kulttikannatusta, joka on nyt vaarassa hävitä.

  Onko kuminalla maustettu (kumiseva) versio häivytetty?

  Kuinka paljon meidän pitäisi maksaa vanhanmallisesta leipäpaketista, jos sellainen pidettäisiin olemassa (vaikkapa uudenmallisen rinnalla)? Olisin valmis maksamaan ainakin 10 prosenttia enemmän.

  Kirjoitin eilen aiheesta blogikirjoituksen, joka on täällä:
  http://blog.sunell.fi/2011/07/26/alhaista/
  Otsikon ”Alhaista!” ei ole tarkoitus olla halveksiva vaan ainoastaan huomiota herättävä, perustuuhan se sanaleikkiin.

  Reippain terveisin
  Matti Sunell
  Itä-Helsinki

  1. Kuluttajapalvelun vastaus:

   Hei,

   Kiitos yhteydenotostanne VAASAN Oy:n Kuluttajapalveluun. Olemme pahoillamme että uudistunut pakkaus on antanut aihetta moitteisiin.

   Lähetämme kommenttinne edelleen vastuuhenkilöille tiedoksi ja kehityskeskustelua varten.

   Kuminalla maustettu Ylhäisten leipä jäi pois valikoimista vähentyneen kysynnän takia vuoden 2010 alussa.

   Ystävällisin terveisin

   Marjo Hallikas
   VAASAN Oy
   Kuluttajapalvelu

  2. Liisa Turusta

   Kiitos tiedosta.
   Olen kysellyt kaupoista kyseistä leipää eikä myyjät kukaan ole osannut sanoa mitä sille tapahtui. Ihanaa että sitä vielä on nyt pitää vaan löytää ostopaikka. CM:ssä eikä Prismassakaan ole ollut YLHÄISTENLEIPÄÄ, muokattuna tai ilman.
   Liisa Turusta

 4. Varsin hyvään kirjelmääsi sait jonkun merkonomin vastauksen. Voin sen sanoa, koska olen merkonomi ja tiedän millaisia vastauksia niille opetetaan.

  Toissailtana uudella sillalla Kajaanissa (vanha on se, jonka rakentamisesta edelleen ehdotan kuristushuonetta) näin eilen kolme teinityttöä, kaikilla oli Jopot, uudenmalliset ja vieläpä eriväriset. Hienoa, että hieno vanha pyörämalli on arvossaan mutta ei ne minusta näyttäneet siltä samalta perinteiseltä mallilta, joka allekirjoittaneelta varastettiin Hauholan koulun pihalla pingistreenien aikaan kahdeksankymmentäluvun alussa. Luulen että heppoinen lukko potkaistiin auki. Pyörä oli oranssi, jos joku näkee sellaisen, kertokaa vihje. Varas ei selviä kuristushuoneella jos tapaamme.

  1. Alkuperäisen Jopon runko taisi olla puristettu kahdesta metallilevystä, ja eikös semmoinen ollut herkkä taittumaan törmäyksessä. Uusi on hitsattu putkesta ja varmaankin parempi. Minulla oli Poni, joka taisi olla Jopon jäljitelmä, vaikken sitä silloin osannut semmoiseksi ajatella. Rakenteeltaan se ehkä muistutti enemmän nykyistä Jopoa. Nyt, kun Tunturi ei enää vuosiin ole ollut suomalainen, syrjin sitä tietoisesti. Oma maastopyöräni (2001) taitaa olla viimeisiä Suomessa ja suomalaisomisteisessa tehtaassa tehtyjä Tuntureita. Helkamalla ei taida olla nyt hätäpäivää.

   1. Alkuperäisen Ponin runko oli muodoltaan pyöreähkö – ellei peräti pyöreä – Jopon vastaavan ollessa lautamaisen litteän.

    Varmasti Jopon ja Ponin kannattajien välillä oli vastaavaa koulukuntafanaattisuutta kuin vaikkapa konserttiflyygeleiden kohdalla Stainway&Sonsin ja Bösendorferin tai sähkökitaroiden Gibsonin ja Fenderin suosijoiden välillä.

 5. Nyt on elokuuta kulunut kaksi työviikkoa, joten sopinee olettaa, että ainakin jompi kumpi isommista johtajista on palannut lomilta ja saanut viestini. Näinköhän jää tuo yllä lainattu kuluttajapalvelijan vastaus ainoaksi reaktioksi? Nyt tarkkana kaupassa: säilyykö Ylhäisten leipä, vai onko tämä häivytysjuonen ensimmäinen askel?

 6. Kirjoituksellasi on ollut sikäli paradoksaalinen vaikutus, että se on lisännyt Ylhäisten Leipä-leivän menekkiä ainakin yhden paketillisen verran, sillä ostin viime perjantaina ko. näkkileipäpaketin Karjaan K-Supermarketista (http://www.k-supermarket.fi/kaupat/kauppa/?kauppa=29&paikkakunta=RAASEPORI).

  En muista ostaneeni vuosiin näkkileipää, ja nyt Ylhäisten Leivän osuessa silmiin muistin kirjoituksesi, sekä näkkileivän olemassa olemisen, ja noiden kahden tapahtuman pohjalta syntyi kulutuksellinen valinta ko. aktin huipentuessa tuotteen ostoskärryyn siirtämiseen.

  Olen todella innostunut näkkileivästä, ja näkkileivänkulutukseni tulee kasvamaan satoja – ellei tuhansia – prosentteja aikaisempaan verrattuna, ja kulutusvalinnan odotan kohdistuvan huomattavan usein YL-leipään.

  Mutta se uusi YL-paketti ON asiaton, eikä pärjää mitenkään alkuperäisen paketin yksinkertaisen puhuttelevalle talonpoikaisbarokkisen esteettiselle ajattomuudelle.

 7. Leipäpakkausten muutostyöt on tilattu espoolaiselta firmalta nimeltä Remes & Packart. Työnäytteitä selattuani en väitä, että uudet pakkaukset aina olisivat paskaa. Uutuushan on suhteellista. Jokin minulle tutuksi tullut ”klassinen” pakkaus saattaa olla vanhempieni sukupolveen kuuluvan mielestä groteski väännös vielä ”klassisemmasta” ja ainoasta oikeasta pakkauksesta. Mutta kysyä silti voi, pitääkö ”uudistaa” uudistamisen vuoksi. Entisten itsenäisten merkkien sulauttaminen suurempaan polttomerkkiin on aina absoluuttista köyhdyttämistä.

 8. RL

  Olen etsinyt jo jonkun aikaa lempinäkkäriäni, ylhäisten näkkäriä, jota pidin aina muutaman paketin kaapissa hapankorppujen rinnalla, surrut sen poistumista markkinoilta, ihmetellyt, että minäkö se vain siitä pidin… Harmitellut, miksi ei tullut ostettua enempää varastoon kun muistaakseni vielä kerran syksyllä löysin sitä jopstakin – mutta en muista mistä?! Nyt sitten lähdin varalta vielä googlaamaan, löytyisikö lempparia vielä jostain, josko vain poistunut niistä kaupoista, joissa tapaan käydä (Stockmannin, lähi-K, -S ja alepa..)… Ja löytyikin tämä juttu. Hienoa! Että näkkäriäni saakin vielä ostaa. Huonoa! Pakkauksen vaihtuminen. Mietin, onkohan muillekin käynyt samoin kuin minulle? Miten pakkauksen vaihto mahtoi näkyä myynnissä??

 9. Oma leivänkulutukseni kohdistuu lähes 98 prosenttisesti Pirkka-varrasleipään. Varrasleivässä yhdistyvät kiehtovalla tavalla näkkileivän ja hapankorpun ominaisuudet – ainakin syöjäkokemuksen osalta.
  http://www.pirkka.fi/tuotteet/62891-pirkka-varrasleipa-500-g

  1. Matti Sunell

   Tarkastellessani kommenttiasi näin neljän vuoden jälkeen huomaan, että Pirkka-varrasleipä on Linkosuon tekemä niin kuin nykyinen Rainbowkin. Linkki toimii yhä, joten tuote lienee olemassa. Kumiseeko se?

   Pitääkö kohta julistaa joukkosiirtymä kotkalaisen Vaasan näkkileipätehtaan asiakkuudesta tamperelaisen Linkosuon hoiviin, tapahtui nautinta sitten Pirkan, Rainbow’n tai Linkosuon omissa merkeissä, jos kolmannesvuoden kestäneet tuotantovaikeudet osoittautuvat pysyviksi?

 10. Iiro Ollila

  Herätetäänpä henkiin tämä oivallinen keskusteluketju. Ovatko, Matti, johtajat vastanneet, vai peittääkö vaikenemisen verho yhä Ylhäisten näkkileivän surullista tapausta, kutsuen vääjäämättä esiin salaliittoteorioita ja syvää hämmennystä?

  1. Vuosi on kulunut, ja herrat yrittävät yhä vaieta skandaalia kuoliaaksi – epäonnistuen, kuten täälläkin yhä jatkuva keskustelu osoittaa.

 11. Mari

  No johan on! Meillä maalla on vanhoja pakkauksia kai riittänyt kauemmin, kun nyt vasta kesällä on käynyt niin, ettei tuttua pakettia löydy hyllystä… Tänään epätoivon partaalla rupesin etsimään netistä tietoa herkkunäkkärin kohtalosta. Ja tämän blogin ansiosta voin viisaampana lähteä etsimään perheelle purtavaaa tänään.

 12. Hyvä kun törmäsin tähän vanhaan sivuun. Juuri ihmettelin työkaverin kanssa, minne Ylhäisten näkkileipä on kadonnut. Luulin, että se on lopetettu! Aloin googlaamaan asiaa. Nyt muistankin, että olen varmaan nähnyt uuden näkkärin, mutta näkkärin kuvan paketissa ei näyttänyt yhtään samalta kuin muistamani tuote (se näyttää ihan ruotsalaiselta versiolta) ja en ostanut. Nyt sitten voinkin mennä hakemaan vanhan suosikkinäkkärini uudistuneessa paketissa. Montahan muuta on jättänyt ostoksen tekemättä samoin perustein? Ei hyvää bisnestä, ei todellakaan…

 13. Antero

  Launtaimaakra-case, johon Iiro tuolla aikasemmin viittasi poiki reaktion Saarioisten toimitusjohtajalta alta viikossa. Kesti vain kaksi kuukautta kun ”uusi maku”- tekstillä varustetttu laukkis oli poistunut kauppojen tiskeiltä ja paketeissa komeili teksti ”aito alkuperäinen maku”. Sinällään viittaus lauantaimakkran makuun on aina hieman virhellinen. Itsekin kritisoin uutuus tuotetta siitä, että siinä oli maku. Onneksi Saarioisten kevyt lauantai on jälleen rehabilitoitu johtamaan hajuttomien, mauttomien ja mitäänsanomattomien leikkeleiden armeijaa.
  Ylhäisten kuminanäkkäri on kuulunut myös minun lapsuuteni mökki reissujen perusvarustukseen. Taitaapa keittiön kaapissa vieläkin olla muutama levy kostean nahkeaa näkkäriä. Oma kokemukseni reklamoinnista on se, että väliportaaseen ei kannta laittaa mitään postia – ei myöskään hyväksyä vastauksia muualta kuin ylimmältä johdolta.

 14. Antero

  Näyttää editori tässä koneessa erotella yh dys sa no ja randomina erilleen.

 15. Tuntematon

  Salon Ylhäisissä tapantunut murha elokuussa 2015 (Rony Leväniemi) sai muistamaan Ylhäisten näkkileivän, jota omassa lapsuudessani/nuoruudessani 80-luvulla pidin absolut maukkaimpana näkkinä, mitä maa päällään kantaa. Vaasan Oy:n valtauksen ja pakettivaihdoksen jälkeen en ole kiinnittänyt tuotteeseen mitään huomiota. Lieneekö k.o. tuotetta enää olemassakaan?

  1. Matti Sunell

   Pitkään jahkailtuani päätin julkaista tämän kommentin. Jätin sen roikkumaan, kun nimimerkki oli vähän sopimaton ja meiliosoitteestakaan ei vastattu. Itse viesti kuitenkin on asiallinen.

 16. Jarmo Nurmi

  Heureka!
  Onpa hienoa, että löytyy muitakin intohimoisia Ylhäisen näkkärin ystäviä! Sivu on jo vanha, mutta innostuin tänäiltana kaivamaan asiaa netistä. Olen aina silloin tällöin löytänyt satunnaisesti lemppariani jostain, en tosin enää kuukausiin ”omista kaupostani”. Olen jopa kirjoittanut toimituspyyntöjä pääkonttoreille, vastausta saamatta. Kun tänään ostoksilla ollessani ja asian muistaessani, intouduin oikein urakalla viidestä kaupasta käydä näkkäriä penkomassa, sain jälleen vesiperän. K-Centerin hyllyssä taisi (?) kuitenkin olla paikka näkkärille, mutta valitettavasti tyhjänä. Liekö merkki kovasta kysynnästä!!! Vanhat varastot on nyt syöty, ja kuiva kausi on edessä, tuskallista!

  1. Matti Sunell

   Tosiaan näyttää huolestuttavalta. Ylhäisten leipä on ollut omista ruokakaupoistani jo useamman viikon loppu.

 17. Kari Raimoranta

  Kun Ylhäisten näkkileivän valmistus Salossa loppui ja siirtyi pehmeän leivän alueelle itäiseen Suomeen olivat muutokset jo ennakoitavissa. Ensin meni perinteinen muoto ja pakkaus. Seuraavaksi poistui kuminalla maustettu leipä eikä leipä muutenkaan mielestäni maistu entiseltä.

  Nyt on koko leipä loppunut kaupoista. Oikeaa ja perinteistä näkkileipää ei ole osattu/haluttu markkinoida. Epäilen, että tässä on pyrkimyksenä saada kaikki syömään ”koulunäkkiä” tai tuontinäkkileipiä.

  Ellei nykyinen omistaja hoida tarpeitamme toivoisi, että Salonseudulta nyt löytyisi rohkea yrittäjä elvyttämään oikean näkkileivän valmistuksen.

 18. Krisse

  Olen syönyt Ylhäisten näkkileipää 80-luvulta lähtien. Viime aikoina sitä ei ole löytynyt tämän kaupungin ruokakaupoista enää. Onko todellakin nyt niin että Ylhäisten näkkileivän Taru on loppunut? Tuntuu kamalalta, jos näin on. Tämähän on/oli parasta näkkileipää mitä Suomesta saa. Sitä piti aina olla kaapissa. Ostan heti jos jostain löydän..

  1. margit grönlund

   Samoin kuin kaikki muut odotan ylhäistenleivän uudelleen tuloa.Ainoa leipäsortti jota ilman ei voi olla.Nyt vaan leipomaan sitä .

 19. Kari Raimoranta

  Sain 29.2.2016 Hgin Stocmanin Herkkuosastolta ilmoituksen, että Tuko ei enää toimita Ylhäisten näkkileipää eikä se ole enää valikoimissa. Soitin Vaasan kuluttajapalveluun (020 446111) tiedustellen Ylhäisten näkkileivän saatavuutta. Tuote ei ole tällä hetkellä tuotannossa valmistuslinjaston muutosten vuoksi mutta on tulossa takaisin.

  Pyysin, että valmistaja julkaisee asiasta tiedotteen. Kuluttajapalvelu lupasi välittää pyynnön eteenpäin.

  1. Tapio Salo

   Onpa huojentava tieto tuotteen paluusta. Olen syönyt leipää ikäni, äitini lähetti 50-60 – luvulla veljelleen Imatralle säännöllisesti leipäpaketin, jonka oli hankkinut Turun kauppahallista.

 20. Stig Holm

  Sitä odotellessa teen itse näkkärini. En halua ruotsalaista ekä saksalaista.
  Myös alkuperäistä kuminaista Ruutu-näkkäriä odotan edelleen.

 21. nask

  Vaasan viestii, että ovat uusineet tuotantolinjaston kotkassa, mikä ei ole onnistunut. Kummallista, että on muka mennyt niin pieleen ettei yli puoleen vuoteen ole saatu ylhäistä kauppoihin. Ensin lupailivat, että vuoden vaihteen jälkeen sais normaalisti, sitten luvattiin helmikuun loppuun mennessä..Vieläkään ei näy ja nyt eivät anna edes arviota ajankohdasta.
  Saisivat tuoda perinteisellä pakkauksella sen sitten ”hyvityksenä” vanhoille asiakkaille. Mutta odottakaapa vain, kun tuo palaa kauppoihin..Varmasti on ihan erilainen tuote hyllyssä. Tuleekohan vielä valmiiksi paloiteltuna.

 22. Kari Raimoranta

  Tänään 20.5.2016 Helsingin Stockmanin herkkuosaston neuvonta kertoi Vaasan leivän myyneen näkileipotuotantonsa ruotsalaiselle valmistajalle. Ylhäisten näkkileivän valmistus jää heidän päätettäväkseen! – Näin siinä sitten kävi.

  Vaasan leivän tiedottaminen ja palvelu tässä asiassa on ollut alhaista.
  Toivon kovasti, että löytyy uusi sumalainen yrittäjä palvelemaan meitä. Mieluiten Salosta tai Halikosta…

  1. Matti Sunell

   Vai näin siinä sitten kävi! Alhaista tosiaan. Tässä talossa Vaasan tuotteiden syöminen loppui Ylhäisten puutteeseen syksyllä – ja niin kuin nyt näyttää, pysyvästi.

   Vaikeaa voi olla Ylhäisten tuotemerkin hankkiminen ruotsalaisilta, tai mistäpä minä tiedän. Ehkä joku perustaa uuden merkin, sellaisen, jonka Ylhäisten ystävät tunnistavat omakseen.

   Siirtymiseni Linkosuon Varrasleipään – jota saa myös Pirkkana ja Rainbow’na – jää siis toistaiseksi voimaan. Varrasleipä kumisee.

  2. Matti Sunell

   Mutta mitä Vaasan juuri tuittasikaan?
   https://twitter.com/VAASANSuomi/status/734626129936580608

 23. Farang

  Jos osaisin kirota, nyt kiroaisin.
  Asun ulkomailla ja käyn Suomessa muutaman vuoden välein. Olen pitänyt tapanani tuoda ja tuotattaa itselleni ja varsin suurelle kaartille muita expateja (ausseja, belgejä, franskain maan poikia, ruotsalaisia ja mitä heitä kaiken sortin sakua ja engelsmannia onkaan) tuoda ja tuotattaa Ylhäisten Näkkileipää. Siinä on suomalaisuus parhaimmillaan: jäyhänä, rehellisenä, konstailemattomana ja homman hoitavana. Samaa mieltä ovat ulkomaanelävätkin, jotka kaikki pitävät Ylhäisten kunnon vanikasta.

  Mikä rietas sitä Vaasaa vaivaa? Ruutu-leipä oli aikoinaan Suomen eniten myyty näkkileipä, mutta osasivat ne vain senkin markkinan tärvellä. Nyt ne ovat tärvelleet Ylhäisen Näkkileivän, ja osaamisen puute näkyy siinä, että ovat vieraan orjaksi joutuneet.

  Onneksi on Linkosuo. Se on perheyhtiö, joka osaa ja ymmärtää suomalaisen ostajan mielihalut. Kun ei saa Ylhäisen Näkkileivän fixiä, Linkosuon Varrasleipä antaa lähes saman potkun.

  En enää koskaan ole ostava yhtään Vaasa-brändin tuotetta.

 24. KariP

  Järkyttynyneenä olen lukenut lauantain aamukahvipöydässä tätä jännitysnäytelmää. Satunnaisena Ylhäisten näkkileivän syöjänä en ole huomannut tyhjää kohtaa kaupan hyllyssä. Tilanne pitää tarkistaa ensi tilassa.

  Lämmöllä muistelen edelleen myös Ylhäisten hapankorppuja, jotka olivat parempia kuin Vaasan tai Oululaisen. Muutin Saloon vuonna 1989, jolloin ilmeisesti oma tuotanto oli vielä käynnissä. Ylhäisten hapankorput olivat minulle ennenmaistamaton, ja se oli rakkautta ensi puraisulla.

  Sitten kävi niinkuin aina ennenkin. Kapitalismissahan kukaan ei oikeasti pidä kilpailijoista, vaan haluavat sosialisoida ne omiin helmoihinsa ja uhrin osaan jäävät esimerkiksi maultaan ylivertaiset hapankorput ja niiden ystävät.

  1. Kapitalismissahan kukaan ei oikeasti pidä kilpailijoista, vaan haluavat sosialisoida ne omiin helmoihinsa ja uhrin osaan jäävät esimerkiksi maultaan ylivertaiset hapankorput ja niiden ystävät.

   Huikean hieno oivallus!

 25. Pirtsa Pirtsanen

  ”Kari Raimoranta sanoo:
  20.5.2016 22.13
  Tänään 20.5.2016 Helsingin Stockmanin herkkuosaston neuvonta kertoi Vaasan leivän myyneen näkileipotuotantonsa ruotsalaiselle valmistajalle. Ylhäisten näkkileivän valmistus jää heidän päätettäväkseen! – Näin siinä sitten kävi.”

  ” Seuraa

  Vaasan Suomi
  ‏@VaasanSuomi
  @MattiSunell Ylhäisten leivän loppumisen syynä ovat tuotantovaikeudet Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehtaalla. Pahoittelemme tilannetta!
  UUDELLEENTWIITTAUS
  1
  Petri Sainio
  23.04 – 22. toukokuuta 2016″

  Johan nyt on markkinat. Tässähän rauhallisempikin mies alkaa hermostua. Mistä oikein on kyse? Tuotantolinjaston ongelmista vai ihan törkeästä valehtelusta. Toivoisimpa, että MOT-ohjelma ottaisi asian tutkittavakseen. Sitäpaitsi en usko ollenkaan tähän väittämään kuminanäkkileivän huonosta menikistä, koska näkkileipähän säilyy kohtalaisen hyvin, joten kyse ei ole kovinkaan helposti pilaantuvasta tuotteesta. Suomi on kuminan suurmaa globaalisti (kirjoittajalla ei ole sidonnaisuuksia kuminateollisuuteen). Kuminanäkkäriä pystyisi hyvin valmistamaan erän silloin tällöin ja pitämään varastossa.

 26. Seppo

  Vaan minäpä satuin remontin yhteydessä löytämään Ylhäisten Leivän vanhan pakkauspaperin. Paketissa lukee vielä, että Kansanvoima.

 27. Knekkebrööd

  Salossa kyseinen näkkäri tehtiin. Paikassa ylhäisi. Olen etsinyt vuosia kyseistä näkkärin näkyä tuloksetta. Hyvän näkkärin pilasivat suuret leipomot. Muistan vielä, kun äiti muori osti 40 kg ko. Leipää muutamalla markalla, kun ylhäisten leipomo ajettiin alas.

 28. Kari Raimoranta

  Jokin viikko sitten ilmestyi noin puolentoistavuoden odotuksen jälkeen kauppoihin Vaasan valmiiksipaloiteltu 16 kappeleen pakkaus Ylhäisten leipää. Meidän ”alkuperäisen” Ylhäisten näkkileivän odotus palkitaan valmistajan standardiin pakatulla tuotteella, jonka makuakin pitkän tauon jälkeen arvioimme epäluuloisina. Mielestäni muodon ja leivän ”al dente-tuntuman” ohella myös maku poikkeaa kaipaamastani muiden saman valmistajan näkkileipien tapaisena. Jostain syystä rukiin maku ei tule riittävästi esiin. Kuminalla maustettua versiota leivästä ei enää ole saatavilla. – Kertokaapa muutkin havainnoistanne!

  1. Matti Sunell

   Iloinen yllätys oli se, että Vaasan tiedottaja oli pannut muistiin ne, jotka olivat purnanneet leivän katoamisesta Twitterissä. Jokin aika sitten hän sitten tuittasi uutisen. Olen jo niin tottunut Varrasleipään (jota useimmiten ostan kumisevana Pirkkana), etten heti muistanut edes etsiä Ylhäistä. Pari päivää sitten vihdoin löysin Ylhäis-paketin lähikaupasta.

   Paketti on vielä avaamatta, mutta ehkäpä jo tänään… Ulkoinen ensivaikutelma: paketissa vanha teksti ja kuviointi, hyvä. Pieni paketti ja irtopalat: epäilyttävää. Maku ja tuntuma: odotas vielä hetki. Minulla on vanha kääre tallessa, joten tuoteselosteita voidaan verrata.

 29. Pahus sentään; jos olisin nähnyt vähän aiemmin Matin viimeisimmän kommentin, olisin ehdottanut paketinavaus- ja maisteluvideon tekemistä YouTube-kanavalle, mutta nyt ehkä liian myöhäistä, jos paketti jo avattu.

 30. KariP

  Havaitsin Vaasan fb-sivulta jokin aika sitten, että Ylhäistä saisi jälleen, mutta kommenteista päätellen vesitetyssä muodossa. Siksi en ole vielä pitänyt kiirettä sen hankkimisessa, mutta ehkäpä tänään.

  Jokunen kuukausi sitten kollasin laajavalikoimaisen automarketin näkkileipähyllyn ja sieltä löytyi vain yksi hapanjuuritaikinaan tehty näkkäri. Siinäkin tosin hiivaa mukana… Päällä luomumerkintä ja hinta premiumin tasolla. Jännä juttu, että perinteinen valmistusmenetelmä on tänä päivänä vähän niinku luksustuote.

  Eniten valikoimassa kismitti tietysti se, että se on niin köyhä. Vaan toista on Ruotsissa. Tuskin maltan odottaa taas kesän automatkaa sinne, kun takaisin tullessa on auton peräkontti täynnä kahvia(!) ja hapanjuureen tehtyjä näkkäreitä, joista ehdottomasti paras on Vika brödin puolikuun muotoiseen pakettiin pakattu, avotulella paistoa jäljittelevällä menetelmällä valmistettu Korn & surdej. Mutta sitä odotellessa käyn tänään pelonsekaisissa tunnelmissa etsimässä paketin Ylhäistä.

  1. Hei!
   Muistaako joku tehtiinkö Ylhäisten leipä vanhaan hyvään aikaan ilman hiivaa?

   Itsekin olen marissut vaasanille leivän poistumisesta ja maistelen epätietoisena tätä uutta tulemista. No onhan se ainakin parempi kuin koulunäkki..,

 31. Tässä vielä oma blogikirjoitukseni aiheesta kuuden viikon takaa. Äkkiäpä syntyi sitten tulosta :)

  https://anaresor.com/2017/04/13/oivo-liian-hyvaa-myytavaksi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *