Seuraa Totuutta – Totuus ei seuraa sinua

Tiedätkö, kuka seuraa liikkumistasi vepissä (world wide web, se osa internetiä, jota kansankielessä sanotaan ”netiksi”)? Aika moni seuraa. Useimmat veppisivut sisältävät koodia, jonka tarkoituksena on kerätä tietoja lukijoista: tilastointiin, mainostajille ja ties mihin muuhun tarkoitukseen.

Asennapa selaimeesi lisäosa nimeltä Ghostery. Se on saatavissa kaikkiin yleisimpiin selaimiin ja löytyy ja asentuu helposti selaimen lisäosa-asetusten kautta.

Kun Ghostery on käynnissä, se näyttää jokaisella vierailemallasi veppisivulla vaanivat seurantaohjelmat pienessä violetissa ikkunassa selainikkunan alanurkassa. Ja niitä tosiaan on melkein kaikkialla, usein jopa kymmenkunta.

Kokeilin Ghosteryä joskus vuosia sitten, mutta se näytti sotkevan sivuja ja oli muutenkin käytöltään epäselvän oloinen. Asensin sen nyt uudestaan ja havaitsi helpoksi. Klikkailin asennusvaiheet nopeasti läpi ja panin lähtöasetukseksi kaikkien seuraajien torjunnan:

Ghosteryn estoasetukset
Ghosteryn estoasetukset

Jos Ghostery estää jonkin tarpeellisen palvelun, sen voi helposti sallia yhden kerran tai pysyvästi klikkaamalla selainikkunassa. Soundcloud on minulla tähän mennessä ainoa palvelu, joka on täytynyt sallia erikseen.

Huomasin Ghosteryn hoitavan myös Adblockin ja Disconnectin tehtävät, joten tarvittavien lisäosien määrä väheni.

Totuus-blogi ja seuranta

Taannoin tämän blogin ulkoasua remontoidessani otin useimmat WordPressin lisäosista pois päältä. Kytkiessäni niitä uudelleen käyttöön jätin kuitenkin Shareaholicin pois. Tämä lisäke tuottaa ns. sosiaalisen median jakonappulat: jos lukija haluaa välittää blogijutun osoitteen seuraajilleen Facebookissa, Twitterissä tai tusinassa muussa yhteisömediassa, hän klikkaa täällä asianmukaista nappia, mikä tuottaa automaattisesti hänen käyttäjätunnuksellaan linkin blogiartikkeliin kyseisessä palvelussa.

Jakonappuloiden käyttö sisältää kuitenkin joitakin epämiellyttävyyksiä:

 • Bloginpitäjä olettaa lukijan niin avuttomaksi, että tämä ei osaa kopioida sivun osoitetta selaimen osoiteriviltä haluamaansa sosiaaliseen mediaan.
 • Jakonappulat tuottavat tietoa käyttäjän liikkeistä niiden takana oleville kaupallisille tahoille.
 • Jakonappulat toimivat kätevimmin silloin, kun käyttäjä selaa veppiä ollen koko ajan kirjautuneena johonkin sosiaaliseen mediaan. Tällöin esim. Facebook kerää kaiken tiedon käyttäjän liikkeistä.

Ensimmäinen kohta arveluttaa minua, ja haluaisinkin tietää mitä sinä, arvoisa lukijani, siitä arvelet. Jääkö hyvä juttu jakamatta, jos jakonappuloita ei ole? Mielestäni Totuuden jutut ovat niin loistavia, että kaikkien pitäisi lukea niitä, ja olen ehkä tässä asiassa valmis tulemaan hieman vastaan laiskaa tai kömpelöä lukijaa.

(Hieman toisenlainen on jakonappuloiden toiminta palveluissa, jotka tuottavat maksullista sisältöä. Esimerkiksi Hesarin tai Suomen Kuvalehden juttuja jakaessa nappeja kannattaa käyttää, sillä niiden tuottaman linkin välityksellä muut pääsevät lukemaan ilmaiseksi muutoin maksullisen artikkelin.)

Jotta Totuus olisi täysin seurantavapaa, myös Gravatar sai mennä. Et siis kommentoidessasi enää näe hienoa muotokuvaasi kommentin vieressä.

Jo muinoin kokeilin Google Analyticsia ja luovuin siitä. Jonkin aikaa pidin käynnissä Piwikiä, joka on täysin bloginpitäjän omassa hallussa oleva kävijäseuranta, mutta poistinpa nyt senkin. En jaksa tutkia lukijatilastoja.

Minulle paras palaute ovat lukijain kommentit, jotka toivotan tervetulleiksi, kunhan pysyvät jotakuinkin asiassa. Ajoittain olen pitänyt kommentoinnin täysin vapaana, mutta parin valopään takia nyt on taas käytössä ensimmäisen kommentin hyväksyntä. Kokonaista oikeaa nimeä tietenkin suosin, mutta etunimen tai nimikirjainten käytön olen hyväksynyt, kun olen tiennyt kirjoittajan asialliseksi.

Kommenteista tallentuu IP- ja meiliosoite, mutta ne jäävät vain minun tietooni.

Jos huomaat Totuuden seuraavan sinua vielä jollakin tavalla, jonka olen tässä unohtanut, ilmoita siitä kommenteissa tai meilillä.

Virikkeitä tähän kirjoitukseen antoi tämä Pekka Pekkalan juttu.


julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Seuraa Totuutta – Totuus ei seuraa sinua”

 1. Mirka

  Olisi kyllä todella mielelläni jakanut tämän kirjoituksesi Facebookissa sosiaalisen median jakonappuloiden avulla, mutta eipä se nyt ole vieläkään mahdollista. Kyllä pitäisi sen verran seurata aikaansa, ettei hankaloittaisi tahallaan ihmisten elämää Internetissä.

  Ja mitä seurantaan tulee, niin kyllä kaikki mitä nettisurffailija tekee koneellaan, jää muistiin jonnekin. Kyse on vain siitä, kuinka helposti tiedot ovat väärinkäytettävissä, ja kuten viimeaikoina kaikki uutisia seuranneet ovat saaneet todeta, on väärinkäyttö hyvinkin helppoa. Joten tässä asiassa ei sinun lisäosasi kovinkaan paljon auta.

  Kiitos muuten todella hauskasta blogista. Sitä on ilo lukea.

  1. Jakonappi tosiaankin on tällä hetkellä tämmöinen: ctrl-L, ctrl-C ja Facebookin puolella ctrl-V.

   Ghosteryn tapainen lisäosa auttaa lisäämään tietoisuutta seurannasta, ja kyllähän se kai nuo ilmoittamansa seurannat torjuu, mikä ei mielestäni ole aivan mitätön juttu. Jos seuraaja haluaa mennä vielä pidemmälle ja urkkia esim. muiden omistamien veppipalvelinten lokitietoja, hän siirtyy jo rikoksen puolelle.

   Mielenkiintoista muuten, että tänne yritettiin äsken häirikkökommentoida osoitteesta tor-exit2-xx.xx.xx (sensuroin tuon lopun). Eli käsittääkseni monet osaavat jo salata liikenteensä, jotkut tosin käyttävät salaisutta sitten huuteluun.

   Kiitos kiittämästä.

  2. Kun asia nyt tuli puheeksi, kokeilin anonymisoivaa Tor-verkkoa. Luulin, että se sopii vain nörteille, mutta Tor-selain onkin yhtä helposti asennettava paketti kuin mikä tahansa ohjelma, ainakin Macissä. Se lienee paras keino karistaa kyttääjät perästään, ainakin Mikko Hyppönen suosittelee sitä. Selaaminen on vähän hitaahkoa, ja jos käyttää sosiaalidemokraattisen median palveluja, ne pyytävät ylimääräistä varmistusta kirjautumisessa. Muutoin ei mitään vaivaa.

   Moni on toki jo ehtinyt sisäistää valvojansa ja saattaa arkailla yksityisyytensä varjelemista epäilyttäväksi leimautumisen pelossa. Etenkin kun uutisissa yleensä anonyymin verkon yhteydessä aivopesunomaisesti mainitaan rikollisuus.

   Itse en pode huonoa omaatuntoa siitä, että lähetän paperipostia suljetuissa kirjekuorissa ja panen taloni ulko-oven yöksi lukkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *