Fediversumi

ActivityPub on avoin protokolla yhteisöpalvelujen väliseen kommunikointiin, sanoo Wikipedia. Sitä käyttävien palvelujen kesken voi seurata viesti-, artikkeli-, kuva- tai mediasyötteitä. Voin esimerkiksi Mastodon-tililtäni seurata paitsi jollakin toisella Mastodon-palvelimella asuvan käyttäjän viestejä myös muunlaisen palvelun, vaikkapa Pixelfedin käyttäjän kuvavirtaa.

Tätä yhteen liitettyjen palvelujen verkostoa on ruvettu kutsumaan fediversumiksi (engl. fediverse), sillä niiden keskinäistä välityspuuhaa nimitetään federoinniksi.

Nykyään myös itse ylläpidetyn WordPress-blogin saa liitettyä ActivityPubia käyttävien palvelujen verkkoon, ja taisin juuri saada WP:n ActivityPub-lisäosan toimimaan. Saat tilattua tämän blogin syötteen Mastodoniin, kun kirjoitat hakukenttään osoitteen

@matti@blog.sunell.fi

ja lisäät sen seurattaviin.

Yleispätevin keino blogi- ym. syötteiden seuraamiseen on tietenkin vanha kunnon RSS. Sen avulla itse seuraan blogeja, uutisia ja ylipäänsä kaikkea artikkelimuodossa julkaistavaa päivittyvää sisältöä, eikä minun sitä käyttääkseni tarvitse kirjautua minnekään. Mutta jos sinä haluat seurata kaikkea somesta käsin, ActivityPub sopii siihen – kunhan vain julkaisijat ensin saavat itsensä liitetyksi fediversumiin.

Julkinen Mastodon-sivuni

Julkinen Pixelfed-sivuni (kokeilua, ei vielä paljon sisältöä).

Tämän blogin RSS-syöte (tarvitset lukuohjelman tai syötettä ymmärtävän selaimen, itse käytän Netnewswireä).


julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Asiasanat:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *