Elokuvien äskettäinen Helsinki

Kun kaupunkia rakennetaan, meitä päivittäin ympäröivä maisema muuttuu usein jyrkästi. Kuitenkin totumme muutoksiin yllättävän nopeasti, ja jo vuoden parin päästä joudumme suorastaan muistelemaan, miltä jokin paikka näytti ennen. Vanhoja valo- ja elokuvia on kiintoisaa katsella tarkastellen, mikä maisemassa on muuttunut. Joskus tarkastelusta tulee aivan tunnistustehtävä.

Elokuvia saa nykyään mukavasti DVD:nä, joten elokuva-arkisto ei ole enää ainoa mahdollisuus, jos haluaa palata vaikkapa niihin elokuviin, jotka jättivät pysyviä jälkiä Kajaanin elokuvakerhon lauantain päänäytöksissä ja sunnuntain 16 millin näytöksissä elokuvia ahmineeseen lukiolaiseen.

Kun sitten katsoo jonkin tällaisen, ja vieläpä Helsinkiin sijoittuvan, elokuvan oltuaan parikymmentä vuotta Helsingissä käymässä, näistä tunnistustehtävistä saa nauttia kunnolla. Kesti tovin, ennen kuin tajusin, mitä maisemaa tästä ikkunasta katsellaan:

ikkuna.jpg

Jätän paikan, elokuvan ja vuoden lukijan mietittäväksi. Tämä on samasta elokuvasta, ja paikka on helppo tunnistaa, vaikka maisema on aivan äskettäin muuttunut täydellisesti:

aukio.jpg

(Kuvakaappauksia pystyy tekemään VLC:llä, Applen DVD-soittimessa se on estetty. Joskus täytyy VLC:ssäkin turvautua vippaskonsteihin. Linnaahan tästä julkaisemisesta luultavasti tulee, vai sopisikohan tähän vielä sitaattioikeus?)

(Ja vielä tekniikkahuomautus: Safarilla WordPress ei näköjään toimi kunnolla. Bloggaukseen on siis käyttäminen Firefoxia.)

Lisäsin kuvia:

Taustan kukkuloille nousi aivan uusi kaupunginosa 80-luvulla:

vaunut.jpg

Pasilan vanha asema oli paikoillaan vielä minunkin aikanani:

asema1.jpg

julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

13 vastausta artikkeliin “Elokuvien äskettäinen Helsinki”

 1. Ensimmäisen kuvan paikaksi veikkaan Vuosaarta korkeista taloista kuvattuna. Siellä missä tyhjää kuvassa on nykyään todella tiivistä rakentamista. Jälkimmäisen aukion paikallahan on nykyään tuulikaappi Espooseen.

 2. Ei kun tyhjän paikalla onkin nyt Itäkeskus ja siinä on Puotinharjun ostari ja ne korkeat valkoiset talot. Kuvattu siis niistä taloista, jotka sijaitsee välittömästi nykyisen ykköskehän itäpuolella – onko se Puotilaa?

 3. Puotinharjuhan se. Itäkeskuksen ostoshelvetin ensimmäistä osaa rakennetaan vasemmalla takana. Aluksi yritin sijoittaa tätä jonnekin Espooseen, ennen kuin välähti, että kuljen tämän paikan läpi päivittäin. Kyllä ne kehän itäpuoliset talot mielestäni ovat vielä Puotinharjua.

  Mutta selvisikö elokuva? Päähenkilöhän näkyy molemmissa kuvissa.

 4. Petri Sainio

  Olen tietoisesti välttänyt jo tulleiden vastausten lukemista. Ensimmäisessä kuvassa huomio kiinnittyi heti horisontissa siintävään vesitorniin, joten kysymykseksi jäi ”mistä katsomme Lauttasaareen” – Ruoholahdesta?…

  Toinen kuva oli – kaikesta huolimatta!…- helppo; Kamppi.

 5. Petri Sainio

  Nyt nyt luin Matin vastauksen – ensimmäisen kuvan veikkasin ihan pieleen!

 6. Petri Sainio

  Elokuvaa en tiedä, mutta Kampissa siintävät linja-autot näyttävät niiltä vihreiltä Volvoilta – olivatko ne Volvoja? – eli sellaisilta, jotka 70-luvulla liikennöivät Kampista mm. Espooseen. Nuo autot olivat vielä 80-luvullakin liikenteessä, ehkä osin 90-luvullakin, luulisin.

  Vasemmassa kulmassa näkyy valtava Coca-Cola mainos. Kulmatalossa on myöhemmin valmistuneen osan tuntuinen lasirakennelma; onko elokuva 1980-luvulta?

 7. Petri Sainio

  Sisäkuvan asetelma on hirveän kaurismäkeläinen; vakava, karu, miehessä on toisaalta nöyryyttä (nöyryytyksen tuloksena), toisaalta suurta uhmaa, tavarat ovat siistissä järjestyksessä, tunnelma on lähes uskonnollisen harras. Ollaan joko suurten päätösten edessä, tai on juuri hyväksytty elämän kuristava tasapaksuus ja hautaan päätyvä harmaus.

  Olisiko Pellonpää voinut olla joskus noin terveen- ja hyvännäköinen!? Ei se mies kuitenkaan ole Pellonpää…

 8. Petri Sainio

  No ei se tosiaankaan ole Pellonpää, katsoin äsken uudestaan!

  Näyttää hirveästi hämeenlinnalaiskitaristi Tommi Varjolalta! http://www.mistseason.com/Tommi.html
  http://www.hameenlinna-evl.fi/ap-pics/varjo.jpg

 9. Itäkeskuksen – kuvassa siis rakenteilla oleva – ensimmäinen vaihe on valmistunut 70-80-lukujen taitteessa. Pasilan virastotalo vanhan aseman takana on jo valmistunut, mutta lähinnä 80-luvulla valmistunutta Länsi-Pasilaa ei vielä ole vielä yhtään.
  Tiedonhaun tuloksena päädyn että kyseessä on Mika Kaurismäen debyyttiohjaus Valehtelija vuodelta 1981.

 10. Petri Sainio

  Antti Sunell on tiedonhaussaan osunut ilmeisen oikeaan; ei tarvitse kuin kuvahakea ”Kaurismäki+valehtelija”, niin homma on selvä!

  Matin välittämän still-kuvan mies on Aki Kaurismäki nuorena – niin muuttuu maailma ja ihminen sen mukana!…

 11. Valehtelija ilmestyi 1981 ja ilmeisesti myös kuvattiin saman vuoden kesällä. Pääosassa nuori ja lähes kaunis Aki, 24.

 12. Petri Sainio

  Tajusin vasta nyt, että kuvanäytteitä onkin kahden sijasta peräti neljä. Ei tuosta miehestä Aki K. tosiaankaan ensimmäisenä tule mieleen, mutta kun asian tietää, niin onhan siinä ihan Akin peruspiirteet havaittavissa.

 13. Muutin artikkelin aikaleimaa lisätessäni kuvia siinä toivossa, että se ilmestyisi uudestaan syötteeseen, mutta ei se ainakaan minulla tullut Wieniin. Lienee turvallisinta ilmoittaa muutoksista kommenteissa.

  Minusta nimenomaan nuoresta Akista tulee Aki Kaurismäki mieleen, viisikymppiseen pitää erikseen totutella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *