Ärjä

Kansanhiihtäjä kävi kiertämässä Ärjän. Matkaa Koutalahden venesatamasta Kirkkosäikän kärkeen on runsaat viisi kilometriä ja saaren pituus on nelisen kilometriä, joten suunnilleen kahdenkymmenen kilometrin lenkki siitä tuli. Sää oli pilvisen harmaa, joten Panoramio-tasoisia maisemaspektaakkeleita ei kameran kennolle valottunut. Eilisen pyryn jäljiltä uutta lunta oli pari senttiä, mutta se ei juuri haitannut luistoa. Hangen pinta tosin alkoi antaa periksi suksen alla päivän lämmetessä, etenkin saaren eteläpuolella.

Kansanhiihtäjä joutuu ohitetuksi. Taustalla Ärjä ja sen vasemmalla puolella Uupunut:

Pikahiihtäjä ohittaa kansanhiihtäjän
Pikahiihtäjä ohittaa kansanhiihtäjän

Taidevalokuvaaja työssään:

Taidekuvaaja
Taidekuvaaja

Männyt romisevat Ärjänselkään. Saaren pohjoisrannalla oli ufojen laskeutumispaikka, josta lumi oli sulanut pois:

Ufojen laskeutumispaikka
Ufojen laskeutumispaikka

Saaren länsipäässä on rantaan ajautunut jättiläismäinen hauen leukaluu. Ärjänselän syvänteissä asustaa jopa viisitoistametrisiä haukia:

Hauen leukaluu, josta on yritetty rakentaa kannelta
Hauen leukaluu, josta on yritetty rakentaa kannelta

Säipän kainalossa on vanha yhtiön lomakylä. Täällä on menneen maailman tunnelmaa: romahteleva laivalaituri, haalistuneet mökit. Keilarata ulkona. Lapset roiskuttelevat matalassa rantavedessä. Miehet olkihatuissaan ja raidallisissa kokovartalouimapuvuissaan nostelevat mustia pyöreitä punnuksia. Perheet syövät eväitä koreistaan päivänvarjojen alla. Kioskista saa vihreää Jaffaa ja Sitruunasoodaa.

Uupunut jää Säipän taakse. Siellä käynti jää johonkin toiseen kertaan, kun on paremmat olot (tammikuun lyhyet päivät, läpinäkymättömät myräkät ja ankara luoteistuuli, joka vie teltan mennessään, jäädyttää sormet ja puhaltaa keittimen sammuksiin):

Uupunut Säipältä
Uupunut Säipältä

julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Ärjä”

  1. JR

    Olin tuolla edellisenä sunnuntaina (5.4.) ja silloin keli oli aika täydellinen, sain samalla testattua melkolailla uutta 5 D mark kakkosta. Luulenpa, että jokunen kuva päätyy Panoramioonkiin.

    70-luvun alkupuolella ne lomamökit (Vihmala esimerkiksi) olivat tuttuja yöpymispaikkoja – viikkokin kerrallaan – näin yhtiöläisen lapselle. Olkihattuja ei ollut mutta 70-luvun hellehattuvirityksiä, matalassa rantavedessä polskittiin ja vesi oli aina lämmintä ja ilma aurinkoinen. Ärjä on muistorikas paikka ja siellä on monella tavalla mystinen tunnelma.

    Yhtiön laivaliikenne sinne on nyt loppunut ja kulkijat joutuvat järjestämään kyytinsä itse. Toivottavasti saaresta nyt huolehditaan eikä sitä pilata. Jokunen vuosi sitten oli huhuja, että venäläiset ostavat sen. Ilmoittauduin heti vapaaehtoiseksi sissiksi puolustamaan tätä luonnon hienointa linnaketta Oulujärvellä. Tai hienointa ylipäätään missään.

  2. JR

    No niin, nyt on muutama Ärjä-kuva Panoramiossa. Varastin törkeästi sinulta yhden tieteellisen analyysin, sorry!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *