Arvottomien jäljillä — 27 vuotta myöhemmin

Mika Kaurismäen Arvottomia kuvattiin talvella ja alkukesällä 1982 Helsingissä ja Itä-Suomessa. Kävin katsomassa, miltä Helsingin kuvauspaikat näyttävät nykyisin. Löysin melkein kaikki. Maisemat eivät olleet muuttuneet tavattomasti, vaikka siellä täällä oli uusia rakennuksia vanhojen tilalla. Tämän toukokuisen iltapäivän jyrkkä valaistus sen sijaan poikkesi elokuvan talven harmaudesta.

Pääkaupunkiseudun karttapalvelu ei anna linkittää, joten käytän tässäkin kansalaisen karttapaikkaa. Karttalinkkien nuolet jäävät näkyviin, joten jos seuraat niitä kaikkia, voi lopuksi loitontaa karttanäkymää ja tarkastella tapahtumapaikkojen kokonaisuutta.

En saanut käyttööni helikopteria, joten en voinut toistaa alun ilma-ajoa mereltä Helsingin kantakaupungin ylle. Mainittavimmat muutokset maisemassa ovat satamatoiminnan loppuminen Jätkäsaaressa sekä Hietalahden kirjapainotalon vaihtuminen harmaaseen elementtimassaan, Koffin panimon alueen täydellinen mullistus ja Lönnrotinkadun sillan häviäminen.

Manne asuu Fredrikinkadun ja Lönnrotinkadun kulmassa vihreän talon ylimmässä kerroksessa (2.57). Nähtyään gangsterien auton kadunkulmassa Manne lähtee kotoaan takatietä: hän tulee Lönnrotinkadulle (4.11) nykyisen Omenahotellin kohdalta ja noutaa autonsa Seston parkkipaikalta, jonka paikalla on nyt uusi rakennus.

Manne ajaa Lönnrotinkatua alaspäin, ja gangsterit lähtevät perään Fredalta. Kulmassa oleva liike on nimeltään Nahkateos. Opiskeluaikanani siinä oli kahvila Schubert, jossa join kahvia satoja kupillisia.

Gansterit kyttäsivät Fredan kulmassa.
Gansterit kyttäsivät Fredan kulmassa.
Manne sai rosvot peräänsä Lönnrotinkadulle.
Manne sai rosvot peräänsä Lönnrotinkadulle.

Manne kääntyy Lönkalta Abrahaminkadulle ja heti seuraavasta risteyksestä vasemmalle Kalevankadulle.  Hagström miehineen seuraa. Abrahaminkatu on nykyään kaksisuuntainen:

Lönnrotinkadulta Abrahaminkadulle.
Lönnrotinkadulta Abrahaminkadulle.
Abrahaminkatu, seuraavasta vasemmalle Kalevankadulle.
Abrahaminkatu, seuraavasta vasemmalle Kalevankadulle.

Sitten seuraa nokkela eksytys (5.05). Manne kurvaa yllättäen luiskaa väärään suuntaan Kalevankadulta Köydenpunojankadulle, ja gansterit jäävät jumiin, kun vastaan tulee auto. Tässä kulmassa on rakennus vaihtunut, samoin Köydenpunojankadulle on tullut vasemmalle puolelle uusi talo:

Eksytysluiska Kalevankadun loppupäässä.
Eksytysluiska Kalevankadun loppupäässä.
Köydenpunojankatu, nosturi on samassa paikassa kuin aina.
Köydenpunojankatu, nosturi on samassa paikassa kuin aina.

Seuraavassa hetkessä Manne onkin Vallilassa Nilsiänkadulla, jossa Veera aivan sattumalta kävelee. Manne ottaa Veeran kyytiin:

Minne sinä olet matkalla kynnet lakattuina tähän aikaan aamusta?
Minne sinä olet matkalla kynnet lakattuina tähän aikaan aamusta?
Mistäs itse olet tulossa?
Mistäs itse olet tulossa?

Heitettyään Veeran jonnekin Manne kurvaa BaariBarin eteen (6.52). Tämä paikka oli vaikein löytää. Vihjeenä olivat raitiokiskot, talon alaosan ovet ja koristeet sekä vastapäisen talon ikkunoiden malli. Löytyihän se lopulta Sörnäisistä Hämeentie 37:stä. Baarin paikalla on islamilainen kulttuurikeskus:

Tule kuudeksi BaariBariin. Minä vien sinut.
Tule kuudeksi BaariBariin. Minä vien sinut.
Vieläköhän täältä saisi calvadosta?
Vieläköhän täältä saisi calvadosta?

Mannen työpaikkaa ja sinne johtavaa tunnelia en edes yrittänyt löytää. Vihjeenä voisi käyttää sisääntuloaukon yläpuolella vilahtavaa Yhdyspankkia (10.55). Ja kun nyt uudemman kerran katson tuota kuvaa, siinähän onkin kadunnimikyltti viemäriputken takana. Olisiko Opastinsilta, siis Itä-Pasila?

Gangsterit soittavat Mannelle töihin puhelinkopista Vallilan Elimäenkadulta. Valitettavasti kuvasin kadun väärästä kohdasta, joten kuva jää puuttumaan toistaiseksi.

Ville Alfa asuu Linnulaulun huvilassa, joka on tuttu jokaiselle Helsinkiin junalla saapuneelle. Kun elokuvassa talvi on vaihtunut toukokuuksi, tehdään hieno junasiirtymä (35.47) siitä, kun Harri lähtee kotiseudultaan lättähatulla, siihen, kun Dr14-veturi ajaa Linnunlaulun ratakuilussa. Huvilan edestä on louhittu kalliota pari metriä lisää kaupunkiradan rakennustöissä 90-luvulla, mutta koivut ovat kasvaneet pituutta ja tuuheutta:

Linnunlaulu
Linnunlaulu

Manne tapaa Harrin BaariBarissa, ja miehet lähtevät ajamaan Mannen luo (41.02). Kolmannella linjalla Manne huomaa gangsterien auton hautaustoimiston edessä, ja seuraa väkivaltainen kohtaus:

Jumalauta, siihen tuli lommo!
Jumalauta, siihen tuli lommo!
Hakatkaa se, ja heittäkää ulos!
Hakatkaa se, ja heittäkää ulos!

Seuraavaksi Manne käy sieppaamassa taulun Hagströmin talosta (45.08), joka on suuri meren rannalla seisova huvila. Kukahan tunnistaisi talon? Sitten ollaan biljardimiesten luona jälleen Vallilassa. Koska vainolaiset ovat jälleen kannoilla, Manne poistuu takakautta paloportaita (49.37). Portaat laskeutuvat Pälkäneentiellä olevan talon sisäpihalle ja näkyvät Elimäenkadulle:

Hyvä on. Mene sitten takakautta ulos.
Hyvä on. Mene sitten takakautta ulos.

Mitja ja Väyry saavuttavat Mannen Pälkäneentiellä. Manne juoksee pakoon ja kiipeää Ladan katon kautta aidan yli ylätasanteelle. Jos Mitja tuntisi seudun, hän kurvaisi äkkiä Nilsiänkadun puolelle Mannea vastaan. Tien mutkassa seisovat talot ovat uusia. Pylväät ovat nykyään eri paikoissa, joten kuvasin vähän väärästä kohdasta. Maasturi on eri kohdassa kuin Lada. Manne kiipesi suunnilleen siitä kohdasta, joka näkyy Land Roverin takakulman kohdalla.

Mako
Mako
Pälkäneentie
Pälkäneentie
Minusta tuntuu että olemme joutuneet eri puolille aitaa.
Minusta tuntuu että olemme joutuneet eri puolille aitaa.

Sitten ollaankin jo Tampereella, jonne en tällä haavaa jaksanut pyöräillä. Muita paikkakuntia voisi tutkia sitten kun sattuu liikkumaan seuduilla, tai voisi lähteä varta vasten kesälomalla tekemään tutkimusta. Tunnistaminen voi olla vaikeaa, jos ei tunne paikkoja entuudestaan. Kuvista on tahallaan rajattu nimikyltit ja muut vastaavat johtolangat pois. Muistammehan rautatieseisakkeen elokuvan lopusta: nimestä näkyy vahingossa pieni siivu alareunasta, mutta kahta ensimmäistä kirjainta saa silti arvailla, eikä loppuja näy ollenkaan. Epäilen sen olevan Joensuu—Kontiomäki-rataosan seisake, sillä lättähatun kyltissä lukee melko varmasti Kontiomäki. En silti tunnistanut sitä edes pysäkkiluettelon ja kartan avulla.

Katsotaan sitä sitten.


julkaisi

tämän aihepiiriin

,

kuuluvan jutun.

Kommentit

22 vastausta artikkeliin “Arvottomien jäljillä — 27 vuotta myöhemmin”

 1. Tuleekohan Abba-tutkimuksen jälkeen…(?)… Perusteellista työtä, kerrassaan!

 2. Wikipediassa väitetään mainitun seisakkeen olevan Juurikkalahti. Karttalinkki. Olisivatko viitan ensimmäiset kirjaimet Ju? Pitänee käydä tarkistamassa.

 3. Ensimmäinen virke vaatii myös pientä oikaisua. Tähän mennessä tunnistettuja paikkakuntia ovat Helsinki, Tampere, Karvia, Parkano, Jyväskylä, Karttula, Siilinjärvi, Kuopio, Kuhmo, Sotkamo ja Pariisi. Ei siis pelkästään itäistä Suomea.

 4. Markus Itkonen

  Ansiokasta työtä! Toisessa blogissasi pohdit muita, vielä tunnistamattomia kuvauspaikkoja: ”Moottoripyöräpoliisikohtaus” on niin ikään kuvattu Leivonmäen Rutalahdessa länsirannan entisessä tukkirannassa. Nyt siinä on vierasvenepaikkoja ja kesäkukkia, mutta liittymä Oittilantieltä pusikon läpi on osapuilleen ennallaan. Hagströmin huvilaa esitti Helsingin työväenyhdistyksen talo Vuosaaressa (lieneekö enää jäljellä?). Eldorado oli rakennettu ”Välimäen tontille” Karviankylään. Loppupuolen pieni Esso, baari (Harri pelaa flipperiä), kauppa ja tiesulku ovat olleet Kuhmossa. Le Progres -baari lienee edelleen sijoillaan viiden kadun risteyksessä aivan Montmartren alapuolella, kaksi korttelia Sacre Coeurista etelä-lounaaseen. – Kaikkia en suinkaan löytänyt itse. Kansallisfilmografian (osa 9) kuvauspaikkalista on melkoinen apu!

  1. Kiitos tästä filmografiavihjeestä. Pääsin tänään vihdoin lukemaan artikkelin. Alkuperäinen työni olisi nopeutunut, jos olisin tajunnut käyttää järjestelmällisesti lähdekirjallisuutta, mutta silloin olisi osa mielenkiintoisesta salapoliisityöstä ehkä jäänyt tekemättä.

   Jotkin yksityiskohdat kuvauspaikkaluettelossa jäivät silti vaivaamaan. Esimerkiksi sen mukaan Harri ja Veera ostavat olutta Siilinjärvellä, mutta kohtauksen jälkipuoli (Manne tasapainottelee Ballantine’s-pulloja, vitsinkerronta) näyttää silti olevan Karttulasta (kunnan vaakuna, paikannimi Virmaanpää). Tarkkaan katsoen kohtaus onkin kokoonpantu kahdesta kuvasta, ja ensimmäisessä Volga seisoo Säästöpankin edessä, toisessa K-kaupan edessä. Sateinen sää ja vesilammikot ovat kyllä erehdyttävän samanlaiset. Ehkä kuvat on tehty samana päivänä, eiväthän Karttula ja Siilinjärvi kovin kaukana toisistaan ole.

   Hagströmin huvila lienee tämä: http://www.vuosanta.fi/ Täytyy käydä lähipäivinä tutkimassa paikkaa.

   Filmografian musiikkiluettelo antoi aiheen käydä Arvottomat läpi vielä tarkemman korvan kanssa. Siinähän luetellaan perusteellisesti kaikki musiikki henkilöiden hyräilemiä muutaman sekunnin pätkiä myöten.

   1. AJ

    Karttulassa on kuvattu kohdat alkaen kun Veera varastaa kasetin paikallisesta K-kaupasta, joka oli sen säästöpankin vieressä. Sieltä matka jatkuu Punnonmäen lavalle joka on vielä pystyssä jonakin varastona. Siellä yövyttyään Harri ja Veera menevät Punnosen rantaan ja palaavat herättämään Mannen.
    Siilinjärvellä on kuvattu ne kipsikasa kohtaukset.

 5. Patu

  Eräs Kuopiolainen tuttavani pari vuotta sitten muisti seikan, jossa kuvausryhmä oli vuokarannut nahkatakin yhdeltä paikallisesta nuorelta, jonka nahkatakkia Mitja pitää mm kohdassa 1:32:08. Mitjan takki on aikaisemmassa kohtauksessa 1:31:35 selvästi eri kuin myöhemmin. Oli kuulemma saanut ihan kelpo korvauksen muutaman päivän vuokrasta.

 6. Markus Itkonen

  Viime heinäkuussa kävin perheeni kanssa Kainuun-kierroksella katsomassa, miltä Sotkamon Tulikettu-hotelli (Arvottomien viimeinen Suomen-kohtaus) näyttää nyt. 80-luvun alussa se oli uusi, valkoinen ja komea, nyt vihreäksi (!) maalattu ja sisäänkäynnin ja julkisivujen arkkitehtuuri tuhottu.
  Hotellissa on kaksi ”sviittiä” (= kahden huoneen yhdistelmää), joista olin etukäteen varannut summamutikassa toisen. Yllätykseni oli suuri, kun huoneistoon astuttuani huomasin tulleemme juuri siihen sinne, missä elokuvan kohtaus oli kuvattu. Kaikki oli ennallaan: tuolit, tekstiilit, taulut, sähkökatkaisimet. Vain huoneiston numero oli eri (alun perin 209, nyt 214), mutta hotellia onkin välillä laajenettu ja huoneiden numerointi muutettu. Mikä kiintoisinta, kohtaus ja sitä edeltävät käytäväkuvat on kuvattu sen ”sviitin” sisällä täysin loogisesti, sisään astuvan ihmisen katseen suuntia ja etenemistä noudattaen.

  1. Kiehtovia havaintoja! Täytyy käydä katsastamassa Tuliketun kunto, kun taas todennäköisesti tulevana kesänä ajelen Kainuussa. Ehkä voisin harkita jopa käyntiä Kuhmon palovartiotornilla.

 7. Esa Multanen

  Elokuvan
  Cafe de Halle oli tampereen kauppahallin alakerrassa. Edullinen ruokapaikka.

 8. Time

  Baari, jossa Harri pelaa flipperiä (Seura Tupa 1:14:45) on Rutalahdessa Vällyhoilontie 8 (silloin Leivonmäen, nyt Joutsan kunnassa). Ainakin pari vuotta sitten siinä oli vielä baari.

 9. Jaakko

  Palotorni kohtaus lienee kuvattu Puolangan Puokiovaaralla.

  1. Matti Sunell

   Ei, kyllä se on Juntinvaaran palovartiotorni Kuhmossa. Tästä ovat kommentoijat ja Kansallisfilmografia yksimielisiä. Jotkut ovat kertoneet Arvottomien jäljillä kulkiessaan päässeensä kiipeämäänkin torniin. Karttalinkki. Vieressä näkyy silloinen autiotalo, nykyinen metsästysmaja.

 10. seppo tarkiainen

  Tämä ”arvoton” jahti omalta osaltani alkoi kun kävin uudessa Carlton-hotellissa Jätkäsaaressa ja katselin sitä näkymää jonka muistin myös elokuvasta. Kiersin polkupyörällä nuo blogissa näytetyt paikat ja sen Mannen työpaikankin luulen löytäneeni, tosiaan Opastinsillalta jonne pääsee mm. Asemapäälikonkadulta, valtion virastotalon alakerrasta. Telakalla rakennettava laiva (keula näkyy) on tod.näk Song of America jota rakennettiin vuonna 1982. Oli mukava löytää baari bar täältä Sörnäisistä, olin kuvitelllut sen jonnekin Punavuoreen.

  1. Pietro

   Tuo Punavuori mielleyhtymä voisi johtua Calmari Unionista…. Tuolle alueelle minäkin olen BaariBar’n aina ajatellut, koska sillä suunnalla on aika paljon Calmaria kuvattu

 11. Jussi Jalkanen

  Mannen työpaikka oli Itä-Pasilassa sijaitseva Ravintola Ratamestari myös parkkihalli ja sinne johtaa tunneli ovat Itä-Pasilassa.

  1. Matti Sunell

   Kirjoitin pysäköintihallista täällä.

 12. Urho

  Paikka missä Manne kevättalvella ajaa Helsingistä ulos pimeään aikaan ennen Veeran tapaamista rekka-auton kyydissä on mielestäni Vihdintiellä kehä 3:n ylityskohdassa suuntana pohjoinen.

  1. Matti Sunell
   Auto ajaa talvisella pimeällä moottoritiellä

   Tätä tarkoittanet. Enpä olekaan itse juuri tullut ajatelleeksi tätä lyhyttä kuvaa. Kansallisfilmografia kertoo sitten rekka-aseman paikaksi Lakalaivan rekka-aseman Tampereella ja seuraavaksi paikaksi, jossa Manne jättää Veeran hiekkatielle, tien Seutulassa.

 13. Antti

  Mahtavaa! Olin etsimässä roolihenkilön nimeä, joka vie Harrin Parkanon(? ilman tutkimusta, oma käsitys…) asemalle ja päädyinkin tänne!

  1. Juippihan se, näyttelijänä Veikko Aaltonen. Löysit varmaan jo Arvottomien junat ja rautatiet -jutun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *