Vanhankaupunginlahti

Vaihteen vuoksi laitan tähän panoraaman, minkä jälkeen seuraa teknillisluontoista valokuvauspohdintaa. Tämä on neljästä vaakakuvasta koottu panoraama Helsingin Vanhankaupunginlahdelta, Sumparn-retkellä kuvattu. Tiedosto on melko iso ja sen tulo kestää muutaman sekunnin.

Tämäkin on tehty Photoshopin automaattisella panoraamatoiminnolla. Aika hyvin se selviytyy, vaikka onkin kovilla laineiden kanssa: vesi ehtii väreillä sen verran sen parin sekunnin aikana, joka vierekkäisten kuvien oton välissä ehtii kulua, että ohjelma joutuu sumentamaan saumakohtaa näkyvästi. Mutta kyllä tämä toiminto melkein yksinään panee vuoristokuvauksen ystävän harkitsemaan ohjelman hankkimista: se hakee älykkäästi parhaat mahdolliset saumakohdat ja tekee minuutissa (isoilla tiedostoilla) sen työn, johon käsin menisi tunti eikä sittenkään saisi yhtä hyvää tulosta. On Gimpissäkin jonkinlainen panoraamakoostin, mutta tähän verrattuna alkeellinen, ja käsitöitä joutuu tekemään paljon.

Eri otokset erottuvat tässä myös valotukseltaan: varsinkin Pihlajamäen kohdalla on selvästi tummempi kohta. Jätin sen tähän demonstraatioksi enkä ruvennut korjaamaan: olisi joko pitänyt palata alkuperäiseen kuvaan tai käsitellä panoraaman osaa käsitöinä. Pokkarissa oli panoraamatoiminto, joka lukitsi valotuksen samaksi kaikkiin otoksiin. Järjestelmäkamerassa ei taida olla vastaavaa, joten ohjelmakiekko täytynee vääntää M-asentoon. Vai olikohan joku niistä pienistä nappuloista (joihin oikean käden sormet välillä vahingossa osuvat) valotuksen lukitus, täytyypä tarkistaa.

Raakakuvan valoisuus- ja väritasapainosäädöt ovat Fotarissa ja Apertuurissa hyvin samanlaiset, Apertuurissa ehkä hieman intuitiivisemmat. Automaattiset nappulat tekevät Fotarissa selvästi tummempaa jälkeä, joten vipuja joutuu vetelemään takaisin nappien painelun jälkeen. Varsinaisiin kuvankäsittelytoimiin tasoineen ja maskeineen en ole vielä päässyt, mutta niiden käyttöliittymä näyttää onneksi aika samanlaiselta kuin Gimpissä.

Comments

5 vastausta artikkeliin “Vanhankaupunginlahti”

 1. Hyvään paikkaan laittettu pyörätie!

 2. JR

  Nyt en tiedä millä versiolla PhotoShoppia olet tämän tehnyt mutta heittäisin pienen arvauksen, että se on ollut joku muu kuin uusin CS4. Jos näin, todennäköisesti CS4 selviää noista ongelmakohdista myös, kolmonen oli jo huikea parannus CS2:een verrattuna ja nelonen on vielä hieman parempi. Eli jos arvasin oikeaan, tämä vinkkinä hankintapäätöksen tekoa varten. Opiskelijatodistuksella saanet sen kohtuu edukkaasti.

 3. JR

  Tarkemmin lukien, sinulla on koekäytössä, eli ilmeisesti sittenkin uusin versio… Noh, fotarikaan ei ole täydellinen eikä kaikesta selviä.

  Varmaan jo on, mutta jos ei, niin laita täppä kohtaan ”sekoita kuvat toisiinsa”, englanti-versiossa varmaan blend-jotakin lukee siinä photomergen dialogissa. Tuolla Juurikkalahti-panoraamassa näytti oikeassa reunassa olevan vähän eri värisävyä, siihen tuo asetus voisi auttaa. Ja valkotasapaino raakakuvissa samaksi, joko kamerassa tai viimeistään raw-palikassa avattaessa.

  1. CS4 on kokeilussa, vielä taitaa olla runsas viikko aikaa. Versio on ”Extended”, ja täytynee olla tarkkana sitten jos ostaa, kun noita erilaisia paketteja näkyy olevan aika monta. Melkeinpä tämä photomerge on tärkein ominaisuus, jota nyt osaan kaivata. Raakakuvan kehitys on Apertuurissa hyvin samanlaista, ja varsinainen kuvamanipulaatio onnistuu Gimpilläkin.

   Minulla on nuo mainitsemasi asetukset päällä. Tänään löysin kamerasta vielä senkin nappulan, jolla valotuksen voi lukita (se on se keskimmäinen oikean peukalon alle osuvista pikku napeista). Ajattelin, että se voisi auttaa, valkotasapainon lisäksi.

   Photomerge ei välttämättä yhdistä kuvia aivan samalla tavalla, jos yrittää monta kertaa. Ja jostakin syystä Panoramioon panemassani versiossa ei näy saumat, mutta siinä, josta jätin reunimmaiset kuvat pois ja panin tuloksen tänne, näkyy. Fotarissa on varmasti jokin pensseli, jolla saa taivaalle tulleet saumat vedettyä umpeen, mutta vaikeampaa lienee korjaaminen silloin, kun halkeamia näkyy kirjavassa vuorenrinteessä.

 4. JR

  Kameran M-asennossa valotus on lukittu eli se on se käsisäätöasetus, se päälle ja valkotasapaino manuaalille (tosin valkotasapainon käsittääkseni voi säätää raw-pluginissa yhtä hyvin).

  Tuo on totta mitä kirjoitat photomergestä, saumoja voi pensselöidä joka osaa, itse en ole jaksanut niin tarkkaan ruveta hinkkaamaan ja CS4 on selvinnyt melko hyvin monesta sellaisesta, joka jäi aiemmilla versioilla tekemättä. Extended-versiossa taitaa olla joku 3D-ominaisuus normaalin lisäksi, joka ainakin itselläni on täysin turha. RAW-palikan uudet ominaisuudet ja tuo photomerge on ne, jotka ovat allekirjoittaneelle ratkaisevia.

  Itse hankin kesän alussa lisäleluksi GPS loggerin, on tosi kätevä peli eikä tarvitse enää muistella missä mikin on otettu. Tarkkuus on riittävän hyvä (=muutamia metrejä). Lisäksi kuviin saa kätevästi muita paikkatietoja iptc-kenttiin pelkän pituus-leveysastetiedon lisäksi. Ilkka hommasi myös Nikoniinsa vastaavan ja luulen että meitä molempia harmittaa ettei sellaista ollut käytössä jo Ecuadorissa. Se on tätä ilmaista digikuvausta se.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *