Kruunuvuori, Kronberget

Kansanretkeilijä muistuttaa lukijoita lähiretkeilyn tärkeydestä. Kaukoretkelle pääsee ehkä keskimäärin kerran vuodessa, mutta lähiretkiä voi tehdä vaikka joka viikko. Polkupyörällä tavoittaa helposti parinkymmenen kilometrin säteellä olevat retkeilymaastot, joten lähiretkeiltävää aluetta kotimökin ympärillä on periaatteessa yli 1256 neliökilometriä – tästä tosin pitää laskea pois yksityiset tonttimaat ja vesistöt, ellei satu omistamaan venettä ja olemaan siten samalla kansanveneilijä. Julkisilla liikennevälineillä saavuttaa hieman satunnaisemmin kauempanakin sijaitsevia alueita, jotka matka-ajallisesti arvioiden voidaan lukea lähiretkeilyn piiriin.

Erämaalammen kirkkaus
Erämaalammen kirkkaus

Miten voi Helsingin perällä asuva lähiretkeilijä saavuttaa näin erämaisia tunnelmia? Huono kysymys, sillä vastaus tuli jo otsikossa: Laajasalon saaren länsiosassa sijaitsevassa Kruunuvuoressa. Tämä paikka on ollut kansanretkeilijän vierailuohjelmassa jo useamman vuoden, mutta vasta nyt tuli lähdettyä, kiitos Ylioppilaslehden muistutuksen. Lehdessä on tänä syksynä ilmestynyt mainio juttusarja lähimatkailusta. Myös Kansan Uutiset kirjoitti alueesta juuri.

Alue on melko pieni: pohjoiskärjestä öljysataman aitaan on 560 metriä ja leveyttä enimmilläänkin alle 400 metriä. Sen koluaa siis ristiin rastiin helposti parissa tunnissa. On siellä silti nähtävää: kolmenkymmenen metrin korkeuskäyrälle yltäviä jäkäläisiä kallioita, soistuva metsälampi, kilpikaarnaisia mäntyjä, jokunen jättiläiskuusi, arvovaltaisia tervaleppiä, jyrkkiä rantakallioita ja virkistävän vaihtoehtoinen näkymä yli Kruunuvuorenselän kohti Helsingin nientä. Palokärki huudahtaa, pienemmät tikat vilahtelevat kelojen lomissa ja tiaiset pyrähtelevät huviloiden romahtaneista katoista sisään.

Vaikka valokuvaaja yrittää dramatisoida, kummituksia ei näy eikä kuulu
Vaikka valokuvaaja yrittää dramatisoida, kummituksia ei näy eikä kuulu
Olihan idylli
Olihan idylli

Vanhat huvilat ovat niin huonossa kunnossa, että kummituksetkin ovat aikoja sitten muuttaneet pois. Useista on katto romahtanut sisään ja seinät tulevat kohta perässä. Mutta on tämä joskus ollut melkoinen kesäparatiisi. Pihalampi on kasvanut umpeen, mutta omenapuu tuottaa vielä satoa. Kansanretkeilijät yrittävät kolistella puusta evästä.

Kruunuvuorenselkä
Kruunuvuorenselkä

Öljysataman paikalle tulee tuhansien asukkaiden uusi kaupunginosa, ja huvila-aluettakin epäilemättä jossakin vaiheessa kohennetaan, mitä se sitten merkitseekään. Kansanretkeilijä kehottaa käymään Kruunuvuoressa nyt, kun huvilat ovat vielä pystyssä. Tunnelma on varmasti toinen sitten, kun vieressä on uusi asuinalue, jonne kiskokiiturit kulkevat vetten yli Kruununhaasta.


Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Kruunuvuori, Kronberget”

  1. Sinänsä melko käsittämätöntä, että lähtökohdiltaan hienojen huviloiden annetaan ränsistyä kaikessa rauhassa, vaikka toisaalta; korjaaminen voi olla kalliimpaa kuin uuden rakentaminen, eikä nykyihminen välttämättä halua asua ympärivuotisesti varsinaisessa puutalossa – ainakaan kaupungin tuntumassa.

    Mutta luulisi löytyvän varakasta väkeä, joka haluaisi kunnostaa itselleen piilopirtin ei niin kovin kaukana ydinkeskustasta.

    Hienoja kuvia.

    1. Uuden Suomen juttu ei enää ole vapaasti luettavissa, mutta sama STT:n uutinen löytyy useiden muiden lehtien veppisivuilta. Kysymys on kirjasta nimeltä Huviloita Laajasalossa, joka on eri teos kuin linkitetyssä Kansan Uutisten jutussa mainittu Kruunuvuori – Unohdettujen huviloiden tarina.

  2. Esoteerinen maantiede kirjoitti hienon jutun Kruunuvuoresta helmikuussa 2009. Siinä on myös enemmän tietoa alueen historiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *