Helsinki, kuva 19


julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Asiasanat:

Kommentit

7 vastausta artikkeliin “Helsinki, kuva 19”

 1. Katson 99,99%n varmuudella tietäväni mistä on kyse – tai oikeastaan olen 100%n varma – mutta jätän muillekin mahdollisuuden arvuutella kuvaa. Paljastan kuitenkin sen, että ensireaktioni oli ”sehän on Merikatu lähellä Kaivopuistoa, ei sittenkään, vai onko se – ei ole!”.

  Ensin ajattelin ja ihmettelin kuvaajan olinpaikkaa – saadakseen Helsingin arvokiinteistöistä tuollaisia kuvia, pitäisi olla veneellä ”liikenteessä” – mutta hetken emmittyäni tajusin, mistä on kyse.

 2. Säästöpankintaranta 8-10, Hakaniemi, Helsinki. Helppo. Onko tämä veneestä vai vastarannalta?

  1. Kun on näin pienet laineet, pikkukameran objektiivin uskaltaa laskea seitsemen sentin päähän vedenpinnasta. Vastarannan luiskalta pääsee ihan veden tykö.

   Ja jos ihan tarkkoja ollaan, Siltasaari. Tosin en ole tuolla seuduin tarkistanut virallista kaupunginosajakoa. Mutta niinhän siinä käy, että metroasemalliset paikat levittävät nimeään ympäristöönsä. Nykyäänhän esimerkiksi Ruoholahti yltää Lauttasaaren sillalle eli Salmisaaren kärkeen asti ja Kalasatamaksi sanotaan jopa Kyläsaaren tienoota, vaikka uuden kaupunginosan rakentaminen on hädin tuskin alkanut. Varsinainen Hakaniemihän oli, silloin kun tuolla seudulla oli vielä niemiä, siinä torin itälaidalla, missä kerrostalon katolla oli ennen vanhaan Interflugin valomainos.

 3. Tutkinkin tätä hieman. Helsingin kaupungin paikkatietopalvelusta voi kiistattomasti todeta, että tämä kuva on Kallion kaupunginosasta ja kuvanottopaikka sijaitsee Linjojen osa-alueella ja kohde Siltasaaren osa-alueella. Sieltä näkee myös, että Hakaniemi itse asiassa kuuluu Siltasaaren alueeseen.

  Vastaavasti esimerkiksi Mellunkylän kaupunginosaan kuuluu sellaisia osa-alueita kuin Kontula, Vesala, Mellunmäki, Kurkimäki ja Kivikko. Totuuden pääkonttori sattuu sijaitsemaan Kontulan puolella, lähellä Vesalan rajaa ja kivenheiton päässä Vartiokylän kaupunginosan Vartioharjun osa-alueesta.

 4. Olisiko Siltasaari oikeastaan Hakaniemessä, vaiko Hakaniemi Siltasaaressa?…

  1. No jos osa-alueen nimi on Siltasaari ja sen rajojen sisäpuolella on sekä Siltasaari että Hakaniemen tori ympäristöineen niin…? Vai oliko tämä ns. filosofinen kysymys? Jos ajatellaan paikkoja fyysisinä maastonkohtina, niin tietenkään kumpikaan ei ole kummassakaan. Vanhoista kartoista näkee, että Siltasaaren ja Hakaniemen välillä lainehti aikoinaan meri, tai ainakin kosteikko. Siltasaaren pohjoispuolella oli toinen silta ja nykyisen Ympyrätalon paikkeilla Pieni Siltasaari. Tässä vielä karttahakulomake.

 5. Ehkä kyseessä oli ns. filosofinen kysymys, mutta Matin tyhjentävän vastauksen jälkeen en itsekään tajua kysymystäni…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *