Hagströmin huvila

Arvottomat-elokuvassa gangsteri Hagströmin huvilaa esittää Itä-Helsingin Vuosaaren Uutelassa sijaitseva Villa Vuosanta, entinen Villa Karstén (23.3.2019: tämä ei aivan pidä paikkaansa: lue kommentista Henrik Karstenin oikaisu). Vuonna 1900 valmistuneen jugendhuvilan arkkitehdit ovat maineikkaat Gesellius, Lindgren ja Saarinen. Nykyään kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki, ja yksityinen yrittäjä vuokraa sitä juhla- ja kokouskäyttöön.

–Sä et siis halua mua mukaan? –En.

Olen muutaman kerran käynyt portilla kurkkimassa, mutta en ole uskaltautunut peremmälle, kun en ole oikein tiennyt miten yksityistä aluetta paikka on. Jos siellä vaikka asuukin talonmies tai meneillään on juhlat. Tällä kertaa portti oli auki ja talo vaikutti hiljaiselta, joten kävelin rauhallisesti pihaan valmiina selittämään kulttuurimatkailuni luonteen.

–Kis kis, Manu! Onko Manu mersun alla, onko, Manu?

Harri jää Volgaan odottamaan, kun Manne hiipii salaa huvilaan aikeenaan kaapata taulu takaisin. Sattumoisin meneillään on vakava neuvottelu Hagströmin ja hänen paremmin menestyneen kollegansa välillä. Manne suorastaan kerjää kiinnijäämistä kolistelemalla pimeässä keittiössä ja jättämällä savukkeen käryämään yläkerran huoneen tuhkakuppiin, juuri kun Hagström tulee käymään kassakaapilla. Lopuksi hän hyppää räystäältä salin ikkunan editse taulu kädessään vain sekuntia myöhemmin kun pomo on kääntynyt pois ikkunasta.

–Minua pyydettiin varoittamaan sinua. Nyt olen sen tehnyt, siinä kaikki.

Hyppykuvan ottaminen ei onnistuisi nykyään, sillä suoraan ikkunan ja tikkaiden edessä kasvaa tuuhea poppeli. Tai ehkä laajakulmalla aivan puun juuresta.

Manne pääsee häipymään huomaamatta ja esittelee taulua seuraavana päivänä kahdelle biljardihaille Vallilassa.

Hagströmin hiekkaranta, Vuosanta

Mahtoiko Hagström useinkaan ehtiä nauttimaan upeasta merimaisemasta? Ehkä kymmenen vuotta aiemmin, mutta kymmenen vuotta on pitkä aika.

Vakavia kokouksia pidettiin myös vuonna 1982.

julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Hagströmin huvila”

  1. Henrik Karsten

    Totuus on että nykyinen Villa Vuosanta ei ole ollut Villa Karstén. Paikka on kulkenut nimellä ”Nordsand” ja huvilaa on kutsuttu nimellä Storavillan. Tontilla oli kolme asuinrakennusta; Lillvillan, Skogsvillan ja tämä Storavillan. Huvilan rakennutti vuonna 1900 isoisäni isä Walter Johan Karsten (1868-1953). Karsten eikä Karstén. Olen nuoruusvuosieni kesät viettänyt siellä landella. Stadista, Bulevardilta missä asuttiin talvet oli matkaa maalle sopivasti 18 km. Henrik Karsten

    1. Matti Sunell

      Kiitos oikaisusta ja kiinnostavista lisätiedoista! Jutun lähteenä taisin käyttää mm. Vuosannan omaa historiatekstiä. Vuosanta näyttää siis suomennetun Nordsand-nimestä Vuosaaren mallin mukaan.

    2. Päivi Castrén-Forsman

      Käväisin ovet aukiolevassa monikerroksisessa upeassa talossa viime kesänä, valokuvasinkin. Ilmoittauduin juhlia valmisteleville henkilöille.
      Kohtasin samankaltaisen tunnelman, kuin isoisäni jälkeen 15 vuotta Villa Marjarannassa, jonne muutimme kesiksi Bulevardi 26:sta länteen 16km. Nyt selvisi, että samat G-L-S ovat piirtäneet molemmat.
      Mieheni suku rakennutti aikoinaan samalle niemelle Villa Hallonuddenin.
      Kysynkin sinulta oliko teidän Skogsvillan keskellä niemeä ylhäällä kalliolla? Lisäksi kysyn tiedätkö oliko ennen 1920-lukua niemellä muiden kuin Karstenien ja Estlanderien rakennukset?

  2. Henrik Karsten

    Päivi, ei tainnut siihen aikaan olla muita huvilarakennuksia Halkullanniemellä. Grönblomin Huvila rakennettiin vasta 30-40 luvulla? Toisella puolella Kallvikia, tuolla Skatanniemellä oli/on kyllä muita huviloita samalta aikakaudelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *