13. syyskuuta: kotiutumista ja jäätikköharjoittelua

Ensimmäinen aamu perusleirissä (5700 m) valkeni aurinkoisena. Retkikunta totutteli oloonsa ympäristössä, joka oli oleva koti ainakin seuraavat kolme viikkoa. Ruokailuteltasta tuli heti oman leirin sosiaalinen keskus. Vieressä olivat keittiö- ja varastoteltta ja parinkymmenen metrin säteellä retkeilijöiden omat teltat ja suihkuteltta sekä leirin laidalla vessa.

Aikaisin aamulla havaittiin, että ylhäällä vuorella lähes kaksi kilometriä korkeammalla yksinäinen kiipeilijä avaa polkua kakkosleiristä kolmoseen. Häntä seurattiin vielä aamiaisen jälkeen, tässä mukavasti ruokailuteltan edustalla Nathalie, Rolf, Michael ja Max.

Teltan edustalla näkyy kasvavan ruohoa, ehkä jakinlannan avittamana. Kyllä se siitä viimeistään muutamassa päivässä kului pois.

Iltapäivällä lähdettiin jäätikölle harjoittelemaan jyrkässä maastossa kulkemista. Muutaman sadan metrin matka moreenin poikki vei tovin, sillä louhikko oli saatanallis-perkeleellistä kuljettavaa. Sherpat menivät edeltä ja kiinnittivät jääseinämään köydet koulutusta varten. Kun saatiin valjaat päälle ja raudat kenkiin, taivas meni pilveen ja alkoi pyryttää. Hauskaa oli kuitenkin.

Oikealta puolelta jumaroitiin ylös ja vasemmalta laskeuduttiin köyden varassa. Kansanretkeilijän noustua jääharjanteen päälle ylhäällä tilannetta valvonut Jangbu huomasi, että jääruuvi taisi olla irti. No, sitä ei kerrottu sille kiipeilijälle, joka oli jo puolivälissä rinnettä tulossa ylös. Jangbu piti ruuvia ja köyttä paikallaan kengällä painaen, ja kaikki meni hyvin. Ruuvi kierrettiin takaisin kiinni jäähän, kun kiipeilijä oli päässyt ylös asti.

Max oli laittanut laskeutumisköyteen hankalan tehtävän. Mitä tehdä, kun kesken laskeutumisen huomaa, että köydessä roikkuu irronnut ankkuri tai tajuton kiipeilijä? Tämä oli kansanretkeilijälle uusi tilanne. Piti kiinnittää nousulaite köyteen esteen yläpuolelle ja roikkua sen varassa sillä aikaa, kun laskeutumisväline irrotetaan ja kiinnitetään uudestaan esteen alapuolelle. Hankalinta on painon siirtäminen uudestaan laskeutumisvälineen varaan. Nousulaitteen ja valjaiden välinen naru ei saa olla liian pitkä. Tämä tekniikka tuli tarpeeseen jääseinämällä ykkösen ja kakkosen välillä, missä laskeutumisköysi on ankkuroitu jäähän kesken matkan, ja laskeutumis- ja nousuköydet kaiken lisäksi risteävät.

Seuraava jakso: Nangpa La aamusumussa

Edellinen jakso: Perusleiriin


julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *