Leipälyriikkaa

Pekka Heikkisen leipomon web-sivujen toteutuksesta olisi saman korttelin pojalla tarjota useampikin rakentava kommentti, mutta katsotaan sitä joskus toiste. Tällä kertaa tahdon kiinnittää lukijain huomion siihen, kuinka leipomo kertoo itsestään runomuodossa.

Katsokaa vaikka: teksti on ladottu kahdelle palstalle lyhyiksi kappaleiksi, siis säkeiksi ja säkeistöiksi. Teksti ei tietenkään mukaudu selainikkunaan – jos se niin tekisi, säerakenne menisi sekaisin.

Tarkastellaan esimerkkinä puu-uunileipäsivua (tässä on suora linkki, mutta lukija siitä huolimatta joutuu etusivulle ja klikkaamaan sieltä ruisleipäsivulle). Teksti ryhmittyy yleensä neljän säkeen mittaisiksi säkeistöiksi. On myös yksi kuuden ja yksi viiden rivin säkeistö, ja sivun loppuhuipennuksessa, herkullisen kahvileivän jälkeen, säkeistö lyhenee kahteen ja lopulta yhteen riviin.

Säkeen pituus on yleensä 5–10 tavua, kymmentavuinen säe on hyvin yleinen. On pari lyhyttä nelitavuista, ja runo Puu-uunileivän tarina jysähtää käyntiin järeällä kolmentoista tavun säkeellä. Kotimaisen kirjallisuuden perusopinnoistani on sen verran aikaa, etten tunnista runomittaa. Kuka osaisi auttaa? Miten näitä runoja lausuttaisiin?

En tiedä, onko runoja esitetty julkisesti lausuttuina tai lauluiksi sävellettyinä. Runoviikon tilaisuuksia ajatellen niiden viesti on ehkä hieman yksipuolinen. Mutta kenties Pekka Heikkinen voisi järjestää runojuhlien aikana oheistapahtuman, jossa runoja esitettäisiin myymälässä ja yleisö saisi samalla nauttia leivoskahveista. Tämä sopisi hyvin satavuotisjuhliin.


julkaisi

tämän aihepiiriin

, ,

kuuluvan jutun.

Kommentit

6 vastausta artikkeliin “Leipälyriikkaa”

 1. Nuo leipälyriikathan pitäisi säveltää!

  1. Petri, jos sävellät joko yhden noista leipärunoista tai tämän kuitin, niin minä lupaan säveltää toisen:
   Leipäkuitti

 2. Aloin jo spontaanisti rytmittää tuota kuittia.

  En lupaa mitään, mutta pidän tämän ehdottomasti mielessä.
  Palaan asiaan, jos jotain tulee.

  1. Reipas laulu. Nyt minun pitää sitten säveltää kuitti. Luulen, että kappaleesta tulee hyvin erilainen.

   Pekka Heikkisen leipomo täyttää tänä vuonna sata vuotta, mutta minkäänlaisia merkkejä juhlasta en myymälässä vielä havainnut. Tarjoa tätä kappaletta niille juhla- tai mainoslauluksi.

 3. Tuo Kuittihan antaisi valtavat mahdollisuudet sarjallisen nykymusiikkiteoksen säveltämiseen, mutta kyllähän se varmasti lauluksikin voisi taipua.

  ”Puu-uunileivän tarina” on yllättävän vaikea teksti laulelmalliseksi mainostarinalauluksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *