Tuhotut kilometrit

Ei ihmisen tarvitse masentua tai ahdistua marraskuun hämäryydessä. Kun vain onnistuu välttämään hätääntymisen ja huolen luomakunnan tilapäisestä edesmenosta, voi harmauden tuntea rauhoittavana, voi kokea jonkinlaista myönteistä alakuloa, regressiota egon palveluksessa. Vaaralliset eksistentiaalituskat kuulunevat pikemmin huhtikuun kalvaaseen ylivalotukseen.

Mutta kulkiessaan maahan tarttuneiden pilvien kosteassa usvassa liukkaalta kalliolta lehdettömän koivikon kautta mustan kynnöspellon reunaan, jättäessään tumman kuusikon suojaan talitiaiset, nuo tämän maiseman melkeinpä ainoat toiveikkuutta julistavat olennot, ihminen on kuitenkin haavoittuvainen. Jos hän hän silloin kokee lujan pettymyksen, jos joku oikein kunnolla jysäyttää vyön alle, voivat aatokset suistua synkille urille: onko mielekästä yrittää elää samalla planeetalla tuholaisten kanssa, vai olisiko luonnollinen poistuma sittenkin lohdullisempi valinta?

Noin vuosi sitten tutkin Herttoniemen edesmenneen satamaradan tilaa Itä-Helsingissä, Myllypuron, Viikin ja Herttoniemen yhtymäkohdassa. Metrovarikon yhdysrata oli purettu, uusi tienristeys oli rakenteilla. Historian huminaa tähän päivään tuova rautatien 12 kilometrin tolppa seisoi kallion juuressa, niin kuin oli seissyt jo vuosikymmeniä.

12 murhattu Itä-Helsingissä

Tänä syksynä risteys on viimeistelty. Se merkitsee muun muassa: Historiallinen kilometripylväs on sahattu juuresta poikki ja viety pois. Paikka on steriloitu, yksitoikkoinen ruohomatto peittää tien reunoja. Kaiken huipuksi maisemaa hallitsemaan on pystytetty räikeä mainostaulu, joka loistaa valosaastettaan satojen metrien päähän.

Ympäristötaideteos kuvaa tuholaisen mielensisältöä.
Tehdäänkö Kuhmossa nykyään renkaita? Ei sittenkään, kotimaakuntaa ei tässä onneksi häpäistä.

Historiantajuttomuus, totalitaarinen ympäristöestetiikka, röyhkeä kaupallisuus. Eikö näitä kirottuja mikään pidätä?

Turvallisen matkan päässä seisova vihellysmerkki on sentään jäljellä.

Posted

in

,

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Tuhotut kilometrit”

  1. Marko Leppänen

    Kiitos kun tallensit nämä näyt, mutta toden totta, oli surullinen kokemus pyöräillä tuon risteyksen kautta viime viikolla. Vielä pari vuotta sitten niin rouheavasta ja itähelsinkiläisittäin maamerkkinä rakkaasta tasoristeyksestä oli puoskaroitu täysin kliini, hengetön ja samalla kornin kaupallistettu liikenneympyrä.

    Tuo rautatiemerkin poikkileikkaaminen osoittaa sitä, kuinka perifeerinen elementti voi olla vain yksittäinen kadunkaluste, reliikki siis, mutta senkään ei sallita häiritä uutta hohtavaa järjestystä. Mikä herkkyydenpuute historiaa ja sen kerrostumia kohtaan! Suojelusäännösten pitäisi vaalia myös pieniä rakennettuja kohteita, ei vain rakennuksia. Koko ei aina korreloi sen kanssa, miten paljon merkityksiä, muistoja ja kauneutta asiaan mahtuu.

    Barbarismi ja vandalismi jyrää, ja virallisten tahojen toimesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *