Sortuvat koulut

Puoliksi purettu koulun voimistelusali ja kaksi kaivinkonetta

Kainuussa koulut eivät toistaiseksi romahtele itsekseen, vaan ne revitään alas isoilla koneilla. Ensimmäisen kouluni Hauholan, ammattikoulun ja Lehtikankaan koulun jälkeen on vuorossa viimeinen kouluni.

Kävin tässä lukioni 1980-luvun alussa. Koulun nimi oli tuolloin Vuohengin lukio. Lukio toimi matalassa Osmo Sillmanin suunnittelemassa siipirakennuksessa, joka rakennettiin 1968 lyseon jatkeeksi. Vanhassa päärakennuksessa (Selim Savonius 1924) oli lukioaikanani yläaste, tuolloin Väinämöisen koulun, nykyään taas Kajaanin lyseon nimisenä.

Korkeasta saliosasta on jo puolet poissa. Artikkeli Kajaanin rakennushistoriallisesti arvokkaat kohteet kertoo: ”Vanha päärakennus yhdessä modernismin muotokieltä edustavan laajennusosan kanssa muodostavat mielenkiintoisen kaupunkikuvallisen kokonaisuuden.”

Näyttämön kehykset ovat jäljellä puoliksi puretussa koulun voimistelusalissa.

Olen todistanut ainakin seuraavien yhtyeiden esiintymistä tällä lavalla: Pelle Miljoona & Avoimet ovet, Hanoi Rocks, Bluesounds, Hassisen kone, Crazy Cavan & the Rhythm Rockers ja Piirpauke. Sekä tietysti Kajaanin big bandin, Kajaani-kvartetin ja lukuisien vaihtelevantasoisten kajaanilaisten rokkibändien.

Koripallokori puoliksi revityssä voimistelusalissa.

Olenkohan monenakaan hetkenä nauttinut koripallon heittämisestä? En ole joukkuepelaaja, vaikka koulussa sellaista piti yrittää teeskennellä. Onneksi tulin aikuiseksi ja saan vapaasti olla yksilöurheilija: kansanhiihtäjä ja -retkeilijä.

Koulurakennus on ympäröity aidalla kadun puolelta.

Koulurakennus on ympäröity aidoin kadun puolelta. Kohta rytisee.

Vastapäinen linja-autoasema pääsi jo häviämään.

Matkahuollon valomainokset on nostettu pystyyn purkuroinan keskelle.

5 kommenttia

 1. Minäkin kävin tätä koulua kolme vuotta Kataviston Maurin huomassa. Kirjoitin ylioppilaaksi vaihtelevalla menestyksellä 1982. Muistan sinutkin Matti, olimme ylä-asteella samalla luokalla.
  terveisin Jyri Korhonen, Kouvola

  1. Terve Jyri, hauska kuulla vanhoista koulukavereista! Ovat ainakin he jäljellä, vaikka koulut eivät.

 2. Kirjoitin tuolta ylioppilaaksi 1978!
  Terveisin Rauno Kontio, Vihti (Nummela)

 3. Salissa esiintyi myös Hurriganes ja Yuval Yaron aikansa lahjakas viuluvirtuoosi

  1. Yuval Yaron voitti Sibelius-viulukilpailun 1975, joten tuo konsertti lienee ollut aika pian sen jälkeen. Taidemusiikin konsertteja pidettiin minun kouluaikoinani myös Linnan lukion ja seminaarin saleissa. Ja RSO soitti ammattikoulun salissa ehkä 1970-luvun lopulla.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *