Chukhung ja Lhotsen eteläseinän sankarit

Ama Dablamin pohjoispuoli

15.4.2015

Tämän jutun otsikkokuvassa on sama vuori kuin edellisessä, mutta sata astetta käännettynä. Siis Ama Dablam pohjoisesta.

Haluan noudattaa toverini suositusta ja nähdä hiljaisen laakson ja sitä ympäröivät vuoret. Kun muut lähtevät niille samoille kukkuloille, joilla kävin eilen, lähden kävelemään vastakkaiseen suuntaan, laaksoa ylös kohti itää ja Chukhungin kylää.

Dingboche ja Tawoche idästä

Tawoche (eli Taboche, Tobuche, Tāuje, Taweche, Tawache, Tawetse, 6495 m) näkyy nyt hyvin, kun muistaa välillä pysähtyä ja katsoa taakseen – ylämäkeä ei juuri ole, joten jalat melkein pyrkivät juoksuun. Jangbu muuten sanoi tuon vuoren nimen niin, että toisessa konsonantissa huulet hipaisevat toisiaan poksahtamatta ja hampaiden koskematta (siten se ei taida konsonantti ollakaan) ja toinen vokaali vivahtaa u:hun.

Ollaan sivussa Everestin valtatieltä, joten kulkijoita on vähemmän. Kiviaitojen ympäröimiä laitumia ja yksittäisiä tupia on pitkin joen vartta ja korkeammallakin tasaisilla paikoilla. Jossain puolimatkassa Chukhungiin on Lhotsen eteläseinällä henkensä heittäneiden puolalaisten muistomerkki.

Puolalaisten Lhotsen sankarien muistomerkki

Rafał Choeda, Czesław Jakiel ja Jerzy Kukuczka kuuluivat retkikuntiin, jotka 1980-luvulla yrittivät nousta tätä kolmikilometristä seinämää. Nykyään he lienevät kotkia, jotka liitelevät vuorenseinämän liepeillä ja kukkuloiden yllä. Ensimmäisinä eteläseinän onnistuivat kiistattomasti nousemaan venäläiset 1990.

Lhotsen eteläseinä pilviharson takana

Chukhung on alussa linkittämäni jutun ajoista kasvanut. Yleensäkin koko kansanretkellä näin monta upouutta tai rakenteilla olevaa majataloa, ja retkitoverit tiesivät kertoa muutamasta rakennuksesta, ettei sitä vielä vuosi sitten ollut.

Chukhungin majataloja

Majataloissa taitaa olla Island Peakille menijöitä. Läheisessä rinteessä yksi ryhmä harjoittelee köydellä laskeutumista ja jumarointia.

Nousen kylän vierestä Chukhung Rin esikukkulalle viiteen tuhanteen metriin. Alarinteillä tapaan kotkottavia kanalintuja, ylempänä liitelevät kotkat, joita näkyy parhaimmillaan kuusi yhtä aikaa.

Kotkat vuoria vasten

Island Peakin tumma länsisivu on ikään kuin laakson päätykolmiona. Amphu Labtsa -solan kautta pääsisi toiseen laaksoon. Ja vilahteleeko seitsentonnisen Baruntsen huippu pilvien lomasta harjanteen takaa? (Lisäys 12.5.2016: se muuten taitaa olla Makalu.)

Odottelen, että minulle näytettäisiin vielä edes vilaus Lhotsen eteläseinämästä, mutta esirippu taitaa tänään pysyä kiinni.

Island Peak ja Imja-jäätikkö

Tässä vielä panoraama.

Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Chukhung ja Lhotsen eteläseinän sankarit”

  1. Matti Sunell

    Nyt kun olen kulkenut Amphu Labtsa -solan kautta, voin korjata, että se ei näy viimeisessä kuvassa eikä kotkakuvassa. Se on vasta sen laakson perällä, johon kuljetaan valkeaan kolmioon päättyvän harjanteen (kotkakuvan keskellä, viimeisen kuvan oikeassa reunassa) tätä puolta.

    Iso U:n muotoinen sola erottaa Num Ri- ja Baruntse-vuoret. Baruntse siis tosiaan näkyy tähän, ja kotkakuvassa taitaa näkyä myös sen korkein huippu. Vuori jatkuu oikealle kartan mukaan Kali Himal -nimisenä, ja sen huippu (6985 m) lienee ylemmän kotkan kohdalla.

    Viimeisen kuvan vuoret siis vasemmalta oikealle: lähinnä tummine päätykolmioineen Island Peak (Imja Tse), kaukana luminen Cho Polu, pilvien yläpuolelle nouseva Makalun kivinen huippu ja sitten Num Ri ja Baruntse. Island Peakin editse virtaa Lhotse-jäätikkö ja Imja Tso -jääjärvi jää sen taakse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *