Maailman paras vuoristopanoraama

Everestin massiivi ja Khumbu-jäätikkö

20.4.2015

Pumorin rinteeltä näkee Everestin kahdelle puolelle, suuren osan kiipeilyreitistä sekä Khumbu-jäätikköä ympäröivät ja vaellusreitin varrella kohoavat kuusitonniset vuoret. Otan vastaan kilpailevia ehdotuksia maailman parhaaksi vuoristopanoraamaksi.

Ensin täytyy kävellä halki perusleirin sinne asti, missä polku siirtyy jäätiköltä reunamoreenille. Aletaan nousta jyrkästi oikealle kohti Pumorin ABC:tä eli eteentyönnettyä perusleiriä. Polku on väliin selvä, väliin katoaa. Osa retkeilijöistä nousee ryhmänä, osa hakee omat reittinsä.

Leiripaikka on viihtyisä terassi, johon on rakennettu kivimuurein suojattuja teltansijoja. Lämpöä riittää ohdakeperhosille, ja vilahtaapa jokin ruskea yökkönen ylempänä lumihangella saakka. Pumori on aiemmin ollut suosittu retkikuntakohde, mutta reitin yläosan muututtua vaarallisemmaksi seiskatonnisten kaupalliset kiipeilijät ovat hakeutuneet muualle, kuten Baruntselle.

Everestin telttakylä ylhäältä Pumorilta
Everestin perusleirin ylempi puolikas

Everestin telttakylä näkyy hienosti. Teltat levittäytyvät kilometrin mittaisena nauhana pitkin jäätikön louhikkoisen osan reunaa. Summitclimbin leiri erottuu kuvan keskikohdasta oikealla hieman muista erillään olevana ryhmänä.

Retkeilijä tutkii puhelintaan kivellä istuen.
Onko kenttää? Taustalla Taboche ja Cholatse. Alhaalla Gorak Shepin siniset katot.

Aloitetaan oikealta, etelästä. Kuusitonniset Cholatse, Taboche ja hieman kauempana Thamserku ja Kangtega. Ama Dablamin kartiosta kaakossa ei voi erehtyä. Suoraan silmien edessä Everestin massiivi: terävä Nuptse, laakson perällä Lhotse ja sitten Everestin länsiolkapää ja itse Everest. Tiibetin puolella Everestin pohjoishuippu Changtse ja valtakuntien rajalla laaksoja erottamassa Khumbutse. Lingtrenin tasaisen valkea katto on toisessa päässä tätä samaa rinnettä, jossa nyt seisomme. Kun kääntyy ympäri ja katso ylös Pumorin huippua kohti, se ei enää näytä samanlaiselta säännölliseltä kartiolta kuin kauempaa.

Alhaalla Khumbu-jäätikkö virtaa jääputouksen ryöpyn jälkeen rauhallisena kymenä kohti etelää, ja sitä reunustavat vähäisemmät, Alppeja korkeammat kukkulat.

Kiipeilijöitä lumella matkalla Pumorin ykkösleiriin
Jatketaan matkaa kohti Pumorin ykköstä

Pienempi porukka jatkaa nousua. Lumisia ja välillä jopa jyrkkiä rinteitä mutkitellen päästään lopulta 5800 metriin nokalle, joka on toiminut Pumorin ykkösleirin paikkana.

Näkymä Pumorin ykkösleiristä kohti Everestiä
Everestin vuoriryhmä, jääputous ja perusleiri Pumorin ykkösleiristä

Jääputous ja Lhotsen rinne näkyvät tänne lähes kokonaan. Everestin huippukin tulee paremmin näkyviin länsiharjanteen takaa samoin kuin suuri osa pohjoisrinnettä. Pohjoispuolen reitin pystyy hahmottamaan lähtien pohjoissolasta ylös pohjoisharjannetta. Voipa kuvitella näkevänsä koillisharjanteen askelmat ylhäällä kahdeksassa ja puolessa kilometrissä. Jossain tuolla on Irvine ja Malloryn kamera.

Everestin pohjoisrinne Pumorilta
Everestin pohjoisrinne
Khumbun jääputous
Jääputous. Vuoden 2014 tuhoisa vyöry lohkesi vasemmanpuoleisen riippuvan jäätikön vasemmasta reunasta, tummasta kohdasta.

julkaisi

tämän aihepiiriin

kuuluvan jutun.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *